ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Άρνηση εξαγωγής τεχνογνωσίας στην Τουρκία για τον κινητήρα Τ800

Άρνηση εξαγωγής τεχνογνωσίας στην Τουρκία για τον κινητήρα Τ800

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε την μεταφορά τεχνογνωσίας στην ιταλική εταιρεία…

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε την μεταφορά τεχνογνωσίας στην ιταλική εταιρεία AgustaWestland, πράγμα το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο για την παραγωγή στην Τουρκία των κινητήρων LHTEC T800 για το πρόγραμμα του νέου τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου T-129.

Οι Ιταλοί υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλίσει την σχετική άδεια, όπως διαβεβαίωναν την Υποδιεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ωστόσο σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί την παροχή αυτής της άδειας (Manufacturing License Agreement-MLA) βάσει της οποίας οι κινητήρες θα κατασκευαστούν τελικά στην Τουρκία από την Tusas Engine Industries Inc.

Το μόνο στο οποίο συμφώνησαν οι ΗΠΑ ήταν η επέκταση σχετικών συμφωνιών για την παροχής τεχνικής υποστήριξης (Technical Assistance Agreement-TAA) για τους εν λόγω κινητήρες, όχι όμως και για την εγχώρια παραγωγή τους.

Εξ αιτίας της άρνησης αυτής, αλλά και της καθυστέρησης της ιταλικής κυβέρνησης για την έγκριση μεταφοράς τεχνογνωσίας κατασκευής του ελικοπτέρου από την AgustaWestland στην Τουρκία, το πρόγραμμα, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 2,7 δις δολάρια για 51 ελικόπτερα, αναμένεται να μείνει αρκετά πίσω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική Διοίκηση Επίγειων Δυνάμεων απέρριψε ιταλική πρόταση για την προσφορά μεταχειρισμένων ελικοπτέρων Α-129 ως ενδιάμεση λύση, με την αιτιολογία ότι οι σχετικά αδύναμοι κινητήρες που φέρουν τα ιταλικά ελικόπτερα δεν θα προσφέρουν τις επιθυμητές επιδόσεις στον τουρκικό Στρατό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.