ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εξοπλιστικά της Τουρκίας-άγονος ο διαγωνισμός του δορυφόρου τηλεπισκόπησης

Εξοπλιστικά της Τουρκίας-άγονος ο διαγωνισμός του δορυφόρου τηλεπισκόπησης

Σε άγονη διαδικασία κατέληξε για δεύτερη φορά η διαδικασία επιλογής ανάδοχου για την προμήθεια…

Σε άγονη διαδικασία κατέληξε για δεύτερη φορά η διαδικασία επιλογής ανάδοχου για την προμήθεια του ηλεκτρο-οπτικού δορυφόρου του προγράμματος Göktürk αξίας περίπου 230 εκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας διαφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των στρατιωτικών σε σχέση με τα διαγωνιζόμενα συστήματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκία Βεκντί Γκιονούλ αμέσως μετά την συνεδρίαση της Αποκλειστικής Επιτροπής της Υποδιεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, το θέμα δεν συζητήθηκε καν.

Ωστόσο, από όσο είναι γνωστό, οι διαφωνίες δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Υπενθυμίζεται ότι από τον διαγωνισμό είχε αποκλειστεί η ισραηλινή ΙΑΙ, ενώ παρέμεναν η ιταλική Telespazio, η γερμανική OHB-System και η βρετανική EADS Astrium.

Οι διαφωνία έγκειται στο ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις απέρριπταν την ιταλική προσφορά εξαιτίας της γαλλικής συμμετοχής, δείχνοντας προτίμηση στην γερμανική πρόταση, την οποία όμως αμφισβήτησε ως ανώριμη οι τοπικές βιομηχανίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η Υποδιεύθυνση από την άλλη πλευρά έδειξε σαφή προτίμηση στην ιταλική πρόταση.

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση λήφθηκαν και άλλες αποφάσεις σε διάφορα εξοπλιστικά θέματα της Τουρκίας. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

> Διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την αμερικανική Cessna για την προμήθεια περίπου 40 εκπαιδευτικών αεροσκαφών βασικής εκπαίδευσης για την Τουρκική Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων.

> Εγχώρια ναυπήγηση στα ναυπηγεία Yonca Onuk 2 έως 4 υποβρυχίων.

> Η υποδιεύθυνση εξουσιοδοτείται να ξεκινήσει μελέτη για την μαζική παραγωγή σύγχρονων ατομικών τυφεκίων εφόδου με την ονομασία Mehmetçik-1 από την κρατική εταιρεία Turkish Mechanical and Chemical Industry Corporation (MKEK) ως ανάδοχο και την Kalekalıp ως βασικό υπεργολάβο.

> Ανανέωση εξοπλισμού και συστημάτων των υποβρυχίων κλάσης Ay που θα πραγματοποιηθεί εγχωρίως από την κοινοπραξία Aselsan-Havelsan.

> Η Υποδιεύθυνση θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την τοπική εταιρεία Aselsan για την κατασκευή πέντε ηλεκτροπτικών αισθητήρων υπερύθρων μικρής και μέσης εμβέλειας για εγκατάσταση σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4.

> Μια δεύτερη κορβέτα του προγράμματος Mil Gem θα κατασκευαστεί στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης.

> Η έναρξη της σειραϊκής αναβάθμισης μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block 40/50 στις εγκαταστάσεις της Tusaş Aerospace Industries (TAI) στην Άγκυρα με την μέγιστη χρήση εγχώριων τεχνολογιών και προσωπικού.

> Η υποδιεύθυνση εξουσιοδοτείται για την έναρξη διαδικασιών προμήθειας πυραυλικών συστημάτων μικρής εμβέλειας.

> Η αγορά δυο αεροσκαφών VIP για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τεσσάρων για τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Τουρκία αναβλήθηκε εξαιτίας σοβαρής διαφωνίας για τον ακριβή χρόνο της προμήθειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.