ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η Ρωσία προσφέρει απευθείας πώληση S400 στην Τουρκία

Η Ρωσία προσφέρει απευθείας πώληση S400 στην Τουρκία

Εν όψει του αμείλικτου ανταγωνισμού, η Ρωσία ανανέωσε την παλαιότερη προσφορά της για την απευθείας πώληση του προηγμένου…

Εν όψει του αμείλικτου ανταγωνισμού, η Ρωσία ανανέωσε την παλαιότερη προσφορά της για την απευθείας πώληση του προηγμένου αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού συστήματος S-400, όπως επιβεβαίωσαν και οι δυο πλευρές.

Η ρωσική προσφορά είχε αρχικά γίνει κατά την διάρκεια συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων της τουρκικής βιομηχανίας και Ρώσων αξιωματούχων στην Μόσχα στα μέσα Ιουνίου.

Τότε, οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν απαντήσει πως η ρωσική προσφορά θα μπορούσε να εξεταστεί από την Υποδιεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), την πολιτική υπηρεσία αμυντικών προμηθειών, αλλά όχι από τους ίδιους.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η Ρωσία σε πρωτύτερο στάδιο είχε προσφέρει την απευθείας πώληση του συστήματος S-400 μέσω διακρατικών διαπραγματεύσεων, αλλά η SSM είχε απορρίψει την προσφορά συνιστώντας την συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό της Τουρκίας.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosoboronexport αγόρασε ένα αντίτυπο της Αίτησης υποβολής Προτάσεων (RfP) που εκδόθηκε πέρυσι τον Μάρτιο από την SSM για την προμήθεια περίπου 12 συστημάτων συνολικής αξίας περίπου 4 δις δολαρίων.

Ωστόσο, η Rosoboronexport δεν έχει υποβάλλει ακόμα την απάντησή της στο τουρκικό RfP αλλά αντίθετα, ανανέωσε την παλαιότερη πρότασή της για την απευθείας πώληση του συστήματος S-400 μέσω διακρατικών διαπραγματεύσεων.

Ουσιαστικά η εμμονή της Ρωσίας στην προμήθεια του συστήματός της μέσω διακρατικής συμφωνίας οφείλεται στην δυνατότητα άμεσης πώλησης του συστήματος που δεν μπορούν να προσφέρουν οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τυχόν επιλογή του αμερικανικού συστήματος θα έπρεπε πρώτα να εγκριθεί στο σύνολό της από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουρκικών πηγών, η SSM θα προτιμούσε η Ρωσία να συμμετάσχει στον ανοιχτό διαγωνισμό που έχει προκηρύξει, αλλά δεν θα είναι απίθανο να επιλέξει τελικά την ρωσική προσφορά, αν συμπεριλαμβάνει μεταφορά τεχνογνωσίας σε σημαντικό ποσοστό.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι παλαιότερα η SSM είχε απορρίψει ρωσική προσφορά για την πώληση συστημάτων S300, τα οποία θα παύσουν να παράγονται με την έναρξη της μαζικής παραγωγής των S400.

Πάντως φαίνεται ότι για την Ρωσία αποτελεί προϋπόθεση η διεξαγωγή διακρατικών διαπραγματεύσεων για την πώληση συστημάτων S400, καθώς θεωρεί ότι ένας διεθνής διαγωνισμός δεν τις εξασφαλίζει εγγυήσεις επιτυχίας.

Μεγάλος αντίπαλος του ρωσικού συστήματος είναι το αμερικανικό Patriot Advanced Capability-3 (PAC 3) που προσφέρεται από κοινού από τις Lockheed Martin και Raytheon με δανεισμό μέσω κεφαλαίων FMS (Foreign Military Sales).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλες συμμετοχές είναι και η κινέζικη με το σύστημα HQ-9 και η ισραηλινή IAI με το σύστημα Arrow που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την αμερικανική Boeing.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.