ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Τουρκία ανέπτυξε νέο αποτελεσματικότερο βλήμα όλμων των 81 χιλιοστών

Η Τουρκία ανέπτυξε νέο αποτελεσματικότερο βλήμα όλμων των 81 χιλιοστών

Το Τουρκικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (TUBITAK) σε συνεργασία με το Συμβούλιο Έρευνας και Ανάπτυξης…

Το Τουρκικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (TUBITAK) σε συνεργασία με το Συμβούλιο Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Βιομηχανιών (SAGE) έχουν αναπτύξει ένα νέο βλήμα όλμων των 81 χιλιοστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δυο συμβουλίων, το νέο βλήμα, με την ονομασία ΒΗΜ περιέχει περίπου 2.750 μεταλλικά σφαιρίδια και έχει περίπου 2,9 με 4,4 φορές μεγαλύτερη αποτελεσματική ακτίνα δράσης σε σχέση με τα υπάρχοντα εκρηκτικά βλήματα των 81 χιλιοστών που διαθέτει η Τουρκία.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης είχε ξεκινήσει το 2001 με τα δυο συμβούλια να ηγούνται του προγράμματος σε συνεργασία με την τουρκική ΜΚΕΚ ως βιομηχανικό εταίρο.

Οι κύριες απαιτήσεις αφορούσαν την σχεδίαση ενός νέου βλήματος με τις ίδιες αεροδυναμικές και πτητικές ιδιότητες με τα υπάρχοντα βλήματα HE MKE Mod 214 αλλά με σημαντικά υψηλότερη αποτελεσματικότητα πολεμικής κεφαλής.

Το νέο βλήμα είναι συμβατό με όλους του υφιστάμενους όλμους των 81 χιλιοστών του τουρκικού Στρατού. Προκειμένου δε να μειωθεί το κόστος, στην παραγωγή του χρησιμοποιούνται ορισμένα κοινά εξαρτήματα με τα βλήματα MKE Mod 214, όπως ο πυροσωλήνας, το καψούλι ανάφλεξης, τα γεμίσματα και τα ουραία πτερύγια.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές πιστοποίησης, το νέο βλήμα αποδεσμεύθηκε για μαζική παραγωγή. Η θανατηφόρα του εμβέλεια αγγίζει τα 32,5 μέτρα ενώ τα μεταλλικά σφαιρίδια είναι ικανά να διατρήσουν 1,5 χιλιοστό ατσαλιού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους των δυο συμβουλίων, η απόδοση αυτή ξεπερνά 2,9 με 4,4 φορές την απόδοση παλαιοτέρων βλημάτων όπως του αμερικανικού M43A1 (15,5 μέτρα) και του τουρκικού MKE Mod 214 (19 μέτρα) που βρίσκονται ήδη σε τουρκική υπηρεσία.

Μάλιστα αναφέρεται ότι η επίδοση αυτή ξεπερνά ακόμα και την αντίστοιχη του αμερικανικού βλήματος Μ329Α2 των 107 χιλιοστών (20 μέτρα) αλλά και ορισμένων βλημάτων για όλμους των 120 χιλιοστών.

Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζεται ότι απαιτείται μικρότερος αριθμός πυρομαχικών για την κάλυψη της ίδιας περιοχής μειώνοντας έτσι την χρονική διάρκεια της εμπλοκής αλλά και τις απαιτήσεις διοικητικής μέριμνας.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να τοποθετήσουν την πρώτη τους παραγγελία για το νέο βλήμα εντός του έτους, ενώ το βλήμα θα προσφερθεί και για εξαγωγή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.