ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μειώθηκε ο ρυθμός γεννήσεων στην Τουρκία – Αυξήθηκαν οι γεννήσεις των Κούρδων

Μειώθηκε ο ρυθμός γεννήσεων στην Τουρκία – Αυξήθηκαν οι γεννήσεις των Κούρδων

Η σχετική μείωση του δείκτη γεννητικότητας και η σύγκριση του μειωμένου δείκτη στις δυτικές περιοχές με τον υψηλό δείκτη στις νοτιοανατολικές, αναζωπυρώνουν στην Τουρκία τη συζήτηση και την ανησυχία περί δυσανάλογης αύξησης του κουρδικού πληθυσμού. Και αυτό παρότι τα υψηλά ποσοστά στη Νοτιοανατολική Τουρκία σχετίζονται με την ιδιότητα της περιοχής αυτής ως κατεξοχήν υπανάπτυκτης, οικονομικά και μορφωτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες η τουρκική στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης γεννητικότητας στην Τουρκία είναι 2,02%. Αυτό σημαίνει ότι κατά το έτος 2011 γεννήθηκαν στη χώρα 1.237.172 μωρά. Ο ίδιος αριθμός για το 2010 ήταν 1.253.309 (δείκτης γεννητικότητας 2,05%).

Στη δυτική Τουρκία ο δείκτης είναι 1,5 ενώ στη νοτιοανατολική 3,4. Σε έρευνα του καθηγητή Μουράτ Οζγκιούρ με θέμα τις διαφοροποιήσεις του δείκτη γεννητικότητας σε διάφορες περιοχές της χώρας περιλαμβάνεται χάρτης με βάση την απογραφή του 2000. Με βάση αυτόν, η νοτιοανατολική Τουρκία είναι η περιοχή όπου είναι αυξημένο το ποσοστό αναλφαβητισμού, τα εισοδήματα είναι περιορισμένα και οι γυναίκες δεν εργάζονται σε άλλους κλάδους πέραν της γεωργίας. Σε αυτήν την περιοχή ο δείκτης είναι 3,4. Ωστόσο το έτος 2000 ήταν 4,32, ενώ κατά τη δεκαετία του 70 περίπου 6.

Σε διάφορα σχόλια που δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο υπογραμμίζεται ο δημογραφικός κίνδυνος τον οποίο προτάσσει συνεχώς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας έκκληση για «τρία παιδιά» σε κάθε οικογένεια.

Στα σχόλια όμως γίνεται λόγος και για μία άλλη δημογραφική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 2023 ο πληθυσμός της Τουρκίας θα είναι 82 εκατομμύρια, το ποσοστό των ηλικιωμένων θα αυξηθεί και θα αγγίξει το 10%, θα συνεχιστεί το κύμα εσωτερικής μετανάστευσης από την ανατολική προς τη δυτική Τουρκία και υπογραμμίζεται ότι «συνεπώς θα είναι πιο δύσκολος ο διαμελισμός της Τουρκίας».

Η μεταφορά κουρδικών πληθυσμών από τη νοτιοανατολική Τουρκία προς τη δυτική είναι μια θεωρία που κρατά από την εποχή που πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν ο Τουργκούτ Οζάλ και θέτει θέμα επίλυσης του κουρδικού προβλήματος με τη μετατόπιση του κουρδικού πληθυσμού στη δυτική Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.