ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Θα συμμετάσχει άραγε η Τουρκία στην περιφερειακή κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών;

Θα συμμετάσχει άραγε η Τουρκία στην περιφερειακή κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών;

Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή του Turkish Economic and Social Studies Foundation (κέντρου οικονομικών και κοινωνικών ερευνών)  καθηγητή Ογιά Ακγκιόνεντς,  εκτιμάται  ότι η Νατοϊκή αντιπυραυλική ασπίδα μπορεί να «ωθήσει» την Τουρκία να δημιουργήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα, καθόσον το σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν εγγυάται την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά και αποτελεί γι’ αυτήν μια άμεση απειλή:

«Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα επιταχύνει την πυρηνική της δραστηριότητα, μόνο εξαιτίας του ότι το Ιράν θα παραγάγει τη δική του πυρηνική βόμβα, ή  θα προωθήσει την ανάπτυξη των δικών του πυρηνικών τεχνολογιών. Εάν η Τουρκία επιλέξει τη σχεδίαση δικής της αντίστοιχης τεχνολογίας, τότε ο λόγος θα είναι διαφορετικός».

Στην Τουρκία έχει αναπτυχθεί το σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και εξαιτίας αυτού του συστήματος επιδεινώνονται οι σχέσεις  με το Ιράν.

Έως ποιο βαθμό θα επιδεινώνονται δεν είναι σαφές. Είναι πιθανό ότι το Ιράν, διαισθανόμενο την απειλή των συμφερόντων του θα ενεργοποιήσει τους πυρηνικούς σχεδιασμούς του.

Εάν πραγματικά προστατεύει η Νατοϊκή αντιπυραυλική ασπίδα την Τουρκία  επίσης δεν είναι  σαφές.

Κατά κάποια έννοια  το δεδομένο Νατοϊκό σύστημα μπορεί να καταστεί η «περόνη» για μια περιφερειακή έκρηξη της κούρσας  των πυρηνικών όπλων στην ευρύτερη περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.