Η Τουρκία αρνείται ότι υπέγραψε αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ

Η Τουρκία αρνείται ότι υπέγραψε αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Βεκντί Γκιονούλ διέψευσε αναφορές στα διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης ότι η…
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Βεκντί Γκιονούλ διέψευσε αναφορές στα διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης ότι η Τουρκία υπέγραψε μια αμυντική συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ λίγες μέρες πριν την έναρξη των πρόσφατων ισραηλινών επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι κατά της κυβέρνησης του τουρκικού κόμματος δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΑΚ) η Τουρκία δεν έχει υπογράψει καμία στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Διευκρίνισε όμως ότι η συμφωνία στην οποία αναφέρονται τα μέσα ενημέρωσης είχε υπογραφτεί χρόνια πριν και το περιεχόμενό της ήταν εντελώς άσχετο με «τις θλιβερές εξελίξεις στην Γάζα».

Ο Γκινούλ τόνισε επιπλέον ότι η συμφωνία εκείνη δεν είχε καμία σχέση με τις ισραηλινές επιχειρήσεις στην Γάζα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περεταίρω διευκρινίσεις, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενεργά συμβόλαια ή συμφωνίες με το Ισραήλ την δεδομένη στιγμή.

Αναφορές στον τουρκικό τύπο υπήρξαν η αφορμή για τις επερωτήσεις αυτές, σύμφωνα με τις οποίες οι δυο χώρες υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία αξίας 160 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο έφερε σε δύσκολη θέση την τουρκική κυβέρνηση, δεδομένου του κλίματος που επικρατεί αλλά και της επίσημης καταδίκης από την τουρκική κυβέρνηση των ισραηλινών ενεργειών στην Γάζα.

Παρόλαυτά, είναι γνωστό ότι οι δυο χώρες έχουν υπογράψει στο παρελθόν μια σειρά συμφωνιών κυρίως γεωστρατηγικού χαρακτήρα, σε σχέση με στρατιωτική εκπαίδευση, ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας αλλά και χρήση εναέριου χώρου.

Παράλληλα, η Τουρκία έχει προμηθευθεί κύριο αμυντικό υλικό και υπηρεσίες από το Ισραήλ. Για παράδειγμα τα τουρκικά εκσυγχρονισμένα F-4E Terminator 2020 αναβαθμίστηκαν από ισραηλινές εταιρείες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.