Το “Κουρδικό ζήτημα” εμπόδιο στα σχέδια Ερντογάν

Το “Κουρδικό ζήτημα” εμπόδιο στα σχέδια Ερντογάν

Για την Τουρκία η κρίση στην Συρία είναι αλληλένδετη με το “Κουρδικό ζήτημα”. Η όξυνση των συγκρούσεων στον συριακό χώρο σε συνδυασμό με την αύξηση εμπλοκής της Τουρκίας προκαλεί οξύτατη αντίδραση του PKK και τούς Κούρδους γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή.

 Συνέπεια αυτού είναι η Άγκυρα να κατηγορεί ευθέως το Συριακό καθεστώς για ανάμιξη του στα εσωτερικά της Τουρκίας καθώς θεωρεί πως μαζί με το Ιράν ενισχύει σημαντικά το PKK.

Σημαντική παράμετρος αποτελεί επίσης ότι αύξηση της έντασης στον Συριακό χώρο και η αυξανόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στην συριακή κρίση προκαλεί μεγαλύτερη πρόσδεση της στην Νατοϊκή συμμαχία.

Πολλοί αναλυτές και δημοσιογράφοι επισημαίνουν πως η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην Τουρκία μπορεί φαινομενικά να διασφαλίζει την Τουρκία από την επίθεση μια ξένης δύναμης επ’ ουδενί όμως δεν της προσφέρει τίποτα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τους Κούρδους  και που αποτελεί την απόλυτη δοκιμασία για τα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή μέχρι το 2023.

Ο λόγος απλός το 2009 οι εκλογές κερδήθηκαν από το ΑΚΡ το κόμμα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν χάρις της πολιτικής του δημοκρατικού ανοίγματος ή οποία έδωσε ελπίδες στο κουρδικό λαό και πρόσφερε στον Τούρκο Πρωθυπουργό το 1/3 των ψήφων σε 12 ΝΑ επαρχίες στην πλειοψηφίας τους Κουρδικές .

Το ίδιο καλείται να πράξει και σήμερα γιατί η Τουρκία  δείχνει “ευάλωτη” απέναντι  στο “κουρδικό ζήτημα”.

Δεν είναι μόνο η στρατιωτική δράση του PKK, υπάρχουν δράσεις σημαντικές και εξίσου ισοδύναμες.

Η απεργία των Κούρδων πολιτικών κρατουμένων, το κίνημα συμπαράστασης που αναπτύσσεται προς αυτή και δείχνει ότι οι συμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης του “Κουρδικού ζητήματος” που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος το τουρκικό καθεστώς έχουν αποτύχει και παράγουν μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Το ίδιο συμβαίνει και με την διαπραγματευτική διαδικασία Τουρκίας-PKK η οποία από μόνη της αναγάγει τον αδιαμφισβήτητο Κούρδο ηγέτη έγκλειστο στο νησί Ιμραλί Αμπντουλλάχ Οτζαλάν σε επίσημο συνομιλητή του τουρκικού κράτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.