Τουρκία: Ελεύθερος δημοσιογράφος μετά από 11 μήνες κράτησης ως φερόμενος «τρομοκράτης» (φωτό, βίντεο)

Τουρκία: Ελεύθερος δημοσιογράφος μετά από 11 μήνες κράτησης ως φερόμενος «τρομοκράτης» (φωτό, βίντεο)

Μετά από σχετική απόφαση που έλαβε εχθές δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ο Τούρκος δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ αφέθηκε ελεύθερος μετά από 11 μήνες κράτησης τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο δημοσιογράφος, ένας από τους πιο γνωστούς επαγγελματίες του κλάδου του που χαίρει γενικού σεβασμού στην Τουρκία, κατηγορείται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» όπως και πολλοί ακόμα συνάδελφοί του από την εφημερίδα Cumhuriyet, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Βγαίνοντας τα ξημερώματα της Τρίτης από τη φυλακή της Σηλυβρίας (Σιλιβρί), έξω από την Κωνσταντινούπολη, ο Γκιουρσέλ δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστώ όλους όσοι μας υποστήριξαν τους περασμένους μήνες και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Η στάση τους μας έδειξε για μία ακόμη φορά την αξία της αλληλεγγύης. Εάν επηρεάστηκε η κοινή γνώμη, αυτό συνέβη ακριβώς χάρη σε αυτήν την υποστήριξη. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζουμε αφού υπάρχουν ακόμα υπάλληλοι της Cumhuriyet που παραμένουν άδικα υπό κράτηση και αντιμετωπίζουν κατηγορίες χωρίς καμία βάση. Κάποιος στέρησε από τους φίλους μας την ελευθερία τους».

Έξω από τη φυλακή βρισκόταν τα ξημερώματα η σύζυγος του δημοσιογράφου, που τον υποδέχτηκε με ένα φιλί σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, αλλά και αρκετοί συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί του.

«Κάθε ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο της υπόθεσης της Cumhuriyet είχε ιστορική σημασία επειδή έδειχνε πώς πρέπει να προστατεύεται η δημοσιογραφία και πόσο αβάσιμο ήταν το κατηγορητήριο. Κάθε δημοσιογράφος θέλει να γράφει, αρκεί οι συνθήκες να του το επιτρέπουν. Φυσικά και θα συνεχίσω να γράφω», συμπλήρωσε ο Γκιουρσέλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο εχθές αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο Γκιουρσέλ αλλά να παραμείνουν φυλακισμένοι τέσσερις συνάδελφοί του, τους οποίους βαρύνουν ανάλογες αμφιλεγόμενες κατηγορίες. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο εκδότης της εφημερίδας Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της Μουράτ Σαμπουντζού, οι οποίοι όπως και ο Καντρί Γκιουρσέλ είναι φυλακισμένοι επί 330 ημέρες, όπως επίσης και ο ρεπόρτερ-ερευνητής Αχμέτ Σικ, που είχε συλληφθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου και είναι κρατούμενος επί 269 ημέρες, κι ο Γιουσούφ Εμρέ Ιπέρ, στέλεχος του λογιστηρίου της εφημερίδας, που κρατείται επί 173 ημέρες.

Η δίκη των εργαζομένων της Cumhuriyet, μιας εφημερίδας η οποία τηρεί πάγια επικριτική στάση έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του, ανεβλήθη και η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την 31η Οκτωβρίου.

Ποιοι κινδυνεύουν 43 χρόνια κάθειρξη

Συνολικά 17 διευθυντικά στελέχη, δημοσιογράφοι και άλλοι νυν και πρώην συνεργάτες της Τζουμχουριέτ κατηγορούνται για υποστήριξη τριών «ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων»: των κούρδων αυτονομιστών του PKK, της μικρής ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) και το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που οι τουρκικές αρχές αποκαλούν FETO και κατηγορούν ότι βρισκόταν πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Αντιμετωπίζουν ποινές μέχρι και 43 χρόνων κάθειρξης.

«Έχω δουλέψει μαζί τους και γνωρίζω το παρελθόν τους. Αυτοί οι συνάδελφοι δεν μπορεί να είναι τρομοκράτες, δεν μπορεί να είναι μέλη της FETO», διαβεβαίωσε το δικαστήριο τη Δευτέρα ένας από τους μάρτυρες υπεράσπισης, ο Αλέβ Κοσκούν, συγγραφέας και μέλος του ιδρύματος της Τζουμχουριέτ.

Η Τζουμχουριέτ είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν όταν η σύνταξή της προχώρησε το 2015 στη δημοσίευση ενός άρθρου στο οποίο υποστηριζόταν πως η Άγκυρα προμήθευε με όπλα ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία. Ο τότε διευθυντής της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ, σήμερα εξόριστος στη Γερμανία, δικάζεται ερήμην.

Περίπου 200 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί τη Δευτέρα μπροστά στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου έγινε η διαδικασία, κρατώντας πλακάτ με πορτρέτα των δημοσιογράφων που δικάζονται και συνθήματα όπως «λευτεριά στους δημοσιογράφους» ή «η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη σιωπή».

Για τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η δίκη αυτή δείχνει την οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τις ελευθερίες στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, την οποία ακολούθησαν κύματα μαζικών διώξεων που σάρωσαν κρίσιμης σημασίας κύκλους: αιρετούς που αγωνίζονται για την κουρδική υπόθεση, μέσα ενημέρωσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, που ειδικεύεται σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, περίπου 170 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία. Ως προς την ελευθερία του Τύπου, η Τουρκία καταλαμβάνει την 155η θέση μεταξύ 180 χωρών στην κατάταξη του 2017 που ανακοινώθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.