Υπέρ επαναφοράς θανατικής ποινής ο Ερντογάν

Υπέρ επαναφοράς θανατικής ποινής ο Ερντογάν

Ανοιχτός στην επαναφορά της θανατικής ποινής παρουσιάστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από πολιτικούς, ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολίτες.

Τη θέση του γνωστοποίησε το περασμένο Σάββατο στη διάρκεια ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου. Ο ίδιος διευκρίνισε πως θα αφορά σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία ή φόνο και όχι για περιπτώσεις πολιτικών αδικημάτων. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλησε με αυτή του τη διευκρίνιση να προφτάσει αντιδράσεις όσων, πιθανόν, να τον κατηγορούσαν για επιστροφή «μέτρου» που θα χρησιμοποιηθεί κατά των Κούρδων του PKK.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Zaman, ο Ερντογάν υποστηρίζει πως αυτός θα είναι ένας τρόπος ώστε να μειωθεί η εγκληματικότητα στην Τουρκία.

Όσοι αντιτίθενται στα λεγόμενά του, προτάσσουν ως βασικό επιχείρημά τους το «πισωγύρισμα» της Τουρκίας, σε περίπτωση που περάσει τέτοιος νόμος. Μάλιστα, αναφέρουν πως αν η θανατική ποινή ισχύσει και πάλι, τότε η πορεία της χώρας προς την ΕΕ οπωσδήποτε θα ανακοπεί, ακριβώς όπως και ο εκδημοκρατισμός της.

Όσοι στηρίζουν τον Ερντογάν, λένε αυτό που και ο ίδιος τόνισε, και αφορά στη μείωση της εγκληματικότητας.

Ανεπίσημα, η θανατική ποινή στην Τουρκία έπαψε να ισχύει το 1984, κάτι το οποίο επικυρώθηκε το 2002, ως κομμάτι του τότε μεταρρυθμιστικού πακέτου, που στόχο είχε την προετοιμασία της χώρας για την ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ. Αντικαταστάθηκε από την ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.