ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τουρκία: Απεργία πείνας ξεκίνησε η βουλευτής Λεϊλά Ζανά

Τουρκία: Απεργία πείνας ξεκίνησε η βουλευτής Λεϊλά Ζανά

Η βουλευτής Λεϊλά Ζάνα, η οποία τιμήθηκε το 1995 με το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων της Τουρκίας, ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης απεργία πείνας για να συμπαρασταθεί σε εκατοντάδες Κούρδους κρατουμένους στις τουρκικές φυλακές, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και δύο μήνες περίπου.

«Η Ζάνα άρχισε απεργία πείνας επ΄αόριστον στο γραφείο της στο Κοινοβούλιο», δήλωσε συνεργάτιδά της, σύμφωνα με την οποία η 51χρονη βουλευτής είναι πιθανό να συνεχίσει την απεργία πείνας στην εκλογική της περιφέρεια, το Ντιγιάρμπακιρ, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Κούρδοι.

Ένας άλλος βουλευτής, υποστηρικτής του κουρδικού ζητήματος στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Αχμέτ Τουρκ, δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ότι επεχείρησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει τη Ζάνα να πραγματοποιήσει απεργία πείνας «λόγω της κακής κατάστασης της υγείας της».

Η Ζάνα πέρασε μια δεκαετία στη φυλακή (1994-2004) μαζί με τρεις ακόμα Κούρδους, πρώην βουλευτές, κατηγορούμενη για σχέσεις με το ΡΚΚ.

Πριν από τη Ζάνα, πέντε ακόμα Κούρδοι βουλευτές, μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, άρχισαν απεργία πείνας το Σάββατο για να στρέψουν την προσοχή στους περίπου 700 Κούρδους κρατουμένους που αρνούνται να σιτιστούν, ορισμένοι από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Η τουρκική κυβέρνηση για να σταματήσει αυτό το κύμα διαμαρτυρίας κατέθεσε χθες νομοσχέδιο που επιτρέπει στους Κούρδους κρατουμένους να απολογούνται στη μητρική τους γλώσσα.

Η ενέργεια αυτή κρίθηκε ανεπαρκής από τους απεργούς πείνας, οι οποίοι ζητούν μεταξύ άλλων το τέλος της απομόνωσης του ιστορικού ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει από το 1999 ποινή ισόβιας κάθειρξης στο τουρκικό νησί Ιμραλί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.