Τουρκία: Παραμένει αμετανόητος ο Εβρέν για το πραξικόπημα του 1980

Τουρκία: Παραμένει αμετανόητος ο Εβρέν για το πραξικόπημα του 1980

Δεν μετανιώνει για το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 στην Τουρκία ο πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, ο οποίος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι «ήταν απαραίτητο για να σωθεί η χώρα από την αιματοχυσία που είχε κοστίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων».

  Η ιστορική δίκη των αξιωματικών που πρωτοστάτησαν στο πραξικόπημα επαναλήφθηκε την Τρίτη με την πολυαναμενόμενη κατάθεση, μέσω βιντεοδιάσκεψης, των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν είχαν παραστεί στις πρώτες συνεδριάσεις του κακουργιοδικείου για λόγους υγείας.

Ο Εβρέν, 94 ετών, επικεφαλής της χούντας και πρώην πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Ταχσίν Σαχίνκαγια, 86 ετών, δικάζονται από τις 4 Απριλίου.

Νοσηλευόμενοι αντίστοιχα στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, εξαιτίας της προβεβηκυίας ηλικίας τους, οι Εβρέν και Σαχίνκαγια – με εμφανή τα σημάδια του γήρατος και της ασθένειας στα πρόσωπα και τη φωνή τους – απάντησαν κατά την έβδομη αυτή συνεδρίαση της έδρας στις ερωτήσεις των δικαστών και των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Εβρέν ανέφερε στο δικαστήριο ότι δεν μετανιώνει για το πραξικόπημα γιατί ήταν απαραίτητο για να σωθεί η χώρα από την αιματοχυσία που είχε κοστίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Η κατάθεση μέσω βίντεο-διάσκεψης αποτέλεσε μία ιστορική πρωτιά για την τουρκική Δικαιοσύνη. Τεχνικοί εγκατέστησαν οθόνες τηλεόρασης στην αίθουσα της δίκης, όπου έχει άδεια να παρίσταται μόνον ένας μικρός αριθμός δημοσιογράφων και θεατών.

Οι δικαστές ενέκριναν το αίτημα κομμάτων, θεσμικών οργάνων και εργατικών οργανώσεων να συμπεριληφθούν και αυτοί στην πολιτική αγωγή, θεωρούμενοι και αυτοί ως θύματα του πραξικοπήματος, διότι μετά την κατάλυση της επίσημης Πολιτείας καταργήθηκαν όλες οι θεσμικές εξουσίες. Ωστόσο, κυριαρχεί σκεπτικισμός στους κύκλους των θυμάτων για το εάν και κατά πόσον θα βρουν δικαίωση στη δίκη.

Οι συνήγοροι των θυμάτων έχουν ζητήσει ο Εβρέν να έχει την ίδια μεταχείριση που είχαν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ή ο δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ – οι οποίοι αμφότεροι εξαναγκάστηκαν να παραστούν στο δικαστήριο, ο πρώτος πίσω από κάγκελα και ο δεύτερος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα έξω από το κακουργιοδικείο της τουρκικής πρωτεύουσας ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει αυστηρά τους πρώην τυράννους και η δίκη τους να μην είναι απλώς «συμβολική».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.