Τουρκία κατά Κύπρου: «Οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους»

Τουρκία κατά Κύπρου: «Οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους»

Οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Τουφάν Ερχουρμάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τ/Κ.

«Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη, βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικο. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους», ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κατηγορεί την Ελλάδα γιατί έφερε το θέμα των συλλήψεων στην ΕΕ

Ειρωνικός, όσον αφορά στην υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο και κρατούνται από την Τουρκία σχεδόν μια εβδομάδα, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Και κυρίως για την απόφαση της Ελλάδας θα θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε… εξυπνάδες της Αθήνας την «προσφυγή» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφού δήλωσε πως «η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει» αναφερόμενος στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, ο Γιλντιρίμ εξαπέλυσε τα πυρά του προς την Αθήνα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «θέμα μεγάλης εξυπνάδας» το να μεταφέρει η Ελλάδα το πρόβλημα στην Ε.Ε. Και φρόντισε να προσθέσει πικρόχολα: «το έχουν κάνει συνήθεια».

Και συμπλήρωσε: «Οι σχέσεις μας με την Ε.Ε. δεν θα προχωρήσουν ούτε θα υποχωρήσουν από τέτοιες ενέργειες».

Γιλντιρίμ: Προβοκάτσια το κάψιμο της σημαίας

Μετά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που ζήτησε συλλήψεις για το κάψιμο (από μέλη της Χρυσής Αυγής) της τουρκικής σημαίας ήταν η σειρά του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ να μιλήσει για το θέμα.

«Το κάψιμο της τουρκικής σημαίας είναι απαράδεκτο. Τέτοιες προβοκάτσιες δεν βοηθούν την πολιτική μας για να διατηρήσουμε καλές σχέσεις στο Αιγαίο», διεμήνυσε ο Γιλντιρίμ.

Ο… αντιπερισπασμός

Την ώρα που η Τουρκία κρατά ήδη μια εβδομάδα τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς και προσπαθεί με κάθε τρόπο να παίξει… καθυστερήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε μια κίνηση αντιπερισπασμού. Τους είχε δώσει βέβαια το «πάτημα» και η Χρυσή Αυγή, που σε εκδήλωση πριν από μερικές μέρες, έκαψε τουρκική σημαία κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας, στην Αθήνα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λοιπόν, εξέδωσε ανακοίνωση και ζητά συλλήψεις. «Καταδικάζουμε την καύση της σημαίας μας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της Τουρκίας που διοργανώθηκε από ένα ρατσιστικό πολιτικό κόμμα στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου. Ζητούμε από τις ελληνικές αρχές να συλλάβουν τους δράστες που διέπραξαν αυτήν την απεχθή πράξη εναντίον της σημαίας μας και να τους φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό«, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το καψώνι μπορεί να κρατήσει 15-30 ημέρες

Το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης που δεν έχει αρθεί ακόμη -από την ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016- είναι πιθανό να επικαλεστεί η Τουρκία, κρατώντας τους δύο Ελληνες στρατιώτες για περισσότερες ημέρες στις φυλακές.

Αυτό λένε νομικές πηγές υποστηρίζοντας ότι η διάρκεια του …καψωνιού μπορεί να διαρκέσει από 15 έως και 30 ημέρες από την στιγμή της σύλληψης.

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας

Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές επεξεργαζόμενες τον ποινικό κώδικα της γειτονικής χώρας, αναφέρουν ότι σε καιρό ειρήνης, το αδίκημα της παράνομης εισόδου από τη χώρα επισύρει ποινή κάθειρξης από 2 έως 5 χρόνια, και σε καιρό πολέμου από 3 έως 8 χρόνια. Όσο για το αδίκημα της κατασκοπείας, τα πράγματα… χειροτερεύουν αφού οι ποινές σε καιρό ειρήνης είναι από 15 έως 20 χρόνια και σε εμπόλεμη κατάσταση, ισόβια.

Αστειότητες τα περί ανταλλαγής με τους «8»

Δικαστικές πηγές πάντως, κάνουν λόγο για αστειότητες όταν ακούνε τα περί ανταλλαγής στρατιωτών, δηλαδή έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών (σ.σ η υπόθεση των οποίων εκκρεμεί στο ΣτΕ) με αντάλλαγμα την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Το τρίτο αίτημα της Τουρκίας,ωστόσο, για έκδοση των 8 έχει φθάσει στο Εφετείο της Αθήνας, και αναμένεται να προσδιοριστεί η συζήτηση του στο συμβούλιο Εφετών. Οι πληροφορίες θέλουν τους δικαστές να εξετάζουν το αίτημα συνολικά και για τους 8 εκζητούμενους, και να μην “σπάσει” σε τρία συμβούλια , όπως έγινε την τελευταία φορά, ώστε να υπάρχει ενιαία κρίση για όλους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.