ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Στις 23 Ιουνίου η Τουρκία παραλαμβάνει τα δύο πρώτα F-35 από την γραμμή παραγωγής!

Στις 23 Ιουνίου η Τουρκία παραλαμβάνει τα δύο πρώτα F-35 από την γραμμή παραγωγής!

Στις 23 Ιουνίου πρόκειται η Τουρκία να παραλάβει το δύο πρώτα F-35A (από τα 30 συνολικά που έχει υπό παραγγελία σε πρώτη φάση) σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin.

Αυτό αποκάλυψε το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM), με την συνολική καθυστέρηση παράδοσης να φτάνει μόλις τους… δύο μήνες, αφού αρχικά ήταν να παραδοθούν τον Απρίλιο που διανύουμε.

Επιβεβαιώνοντας έτσι απόλυτα το pronews.gr που τόνιζε ότι η παραλαβή τους θα γίνει στις αρχές του 2018 και ότι δεν υπάρχει περίπτωση μη παράδοσής τους.

Το 2019 η Τουρκία θα παραλάβει επιπλέον δύο μαχητικά ενώ το 2020 άλλα τέσσερα.

Τα επόμενα τρία χρόνια (2021, 2022 και 2023) θα παραλαμβάνει από οκτώ αεροσκάφη κάθε χρονιά συμπληρώνοντας τον αριθμό των 30 αεροσκαφών που προβλέπει η αρχική σύμβαση.

Η πρώτη Μοίρα αναμένεται να χαρακτηριστεί επιχειρησιακή το 2021 με 16 αεροσκάφη. Να σημειώσουμε ότι το F-35, μπορεί να επιχειρήσει και κατά μόνας ή σε δυάδες και να αποτελέσει game changer, αφού πρόκειται για «σύστημα συστημάτων», όπως το είδαμε να επιχειρεί στην Συρία για λογαριασμό της ισραηλινής Αεροπορίας, όπου καθοδηγούσαν «αγέλες» F-16 και αναλαμβάνοντας την καταστροφή της εχθρικής αεράμυνας πριν την κύρια διείσδυση.

Η παράδοση των αεροσκαφών θα σηματοδοτήσει το εντατικό πρόγραμμα αξιολόγησης και εκπαίδευσης προκειμένου τα αεροσκάφη να αποκτήσουν αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC) τον Οκτώβριο του 2020. Το τελευταίο ανακοίνωσε σε ενημέρωσή του ο Αμερικανός Αντιναύαρχος Mat Winter σχετικά με την πορεία του τουρκικού προγράμματος.

Τα στοιχεία για την πορεία του προγράμματος του F-35 παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Sea and Space 2018» που διοργανώνεται στην Ουάσινγκτον.

Με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας η Τουρκία έχει δεσμευτεί να αγοράσει 100 F-35Α τα οποία θα παραγγελθούν σταδιακά.

Εκτός από αυτά τα αεροσκάφη η Τουρκία πρόκειται να προχωρήσει στην απόκτηση τουλάχιστον 12 αεροσκαφών F-35Β για το υπο ναυπήγηση ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolu (L408).

Η Άγκυρα έχει ξεκινήσει και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των 16 μαχητικών F-35B Lightning

Τα F-35B θα επιχειρούν από το υπό ναυπήγηση πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu», το οποίο αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2021.

Στόχος της Τουρκίας είναι η υπογραφή του σχετικού συμβολαίου το 2019 και η παραλαβή των πρώτων F-35B το 2022-2023 όταν δηλαδή το «Anadolu» έχει παραληφθεί και έχει χαρακτηριστεί επιχειρησιακό.

Στην Ελλάδα ακόμη ψάχνουμε τα κονδύλια για την αναβάθμιση μερικών δεκάδων F-16, ένα πρόγραμμα ρουτίνας.

Την ίδια ώρα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναμένει ένα περίπου «θαύμα» ότι κάτι θα γίνει την τελευταία στιγμή και τα F-35 δεν θα παραδοθούν στην Τουρκία.

«Θαύματα» όμως στην διεθνή γεωστρατηγική σκηνή δεν συμβαίνουν και η ώρα που τα πρώτα F-35 θα είναι επιχειρησιακά στην άλλη πλευρά του Αιγαίου τότε η σημερινή ρήση του Μελβούτ Τσαβούσογλου περί ¨λεπτών” θα αποδειχθεί αληθινή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.