Αλλαγή διεύθυνσης στην εφημερίδα Cumhuriyet – Κύμα παραιτήσεων

Αλλαγή διεύθυνσης στην εφημερίδα Cumhuriyet – Κύμα παραιτήσεων

Η εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου, επικεφαλής του ιδρύματος στο οποίο ανήκει, προκάλεσε στην τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet σοβαρούς «τριγμούς», καθώς προχώρησε στην αντικατάσταση του διευθυντή της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντζού.

Η αιφνιδιαστική αλλαγή διεύθυνσης, προκάλεσε διαδοχικές παραιτήσεις στην εφημερίδα, που ασκεί κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγογάν και είναι αντιμέτωπη με δικαστικές διώξεις.

Περίπου 20 βασικά στελέχη παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ανάμεσά τους οι χρονογράφοι Αχμέτ Ινσέλ, Αϊντίν Ενγκίν και Ασλί Αϊντίντασμπάς ή ακόμη ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ. Επίσης, σήμερα, παραιτήθηκαν άλλοι τρεις συνεργάτες της εφημερίδας.

Ο ανταποκριτής στην Άγκυρα απολύθηκε με φαξ

Ο ανταποκριτής στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ, ο οποίος το 2015 είχε συνυπογράψει με τον τότε διευθυντή Τζαν Ντουντάρ μια εκρηκτική αποκλειστικότητα για την παράδοση όπλων από την Άγκυρα σε ισλαμιστές μαχητές στη Συρία, ανέφερε πως απολύθηκε χθες Κυριακή με φαξ.

Διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της

Η εφημερίδα, το όνομα της οποίας στα τουρκικά σημαίνει «Δημοκρατία» διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους στη μακρά ιστορία της.

Τον Απρίλιο, 14 συνεργάτες της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων ο εκδότης της Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της Σαμπουντζού, καταδικάσθηκαν ως ένοχοι για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, έπειτα από μια δίκη που επικρίθηκε έντονα από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.

Δημοσιογράφοι της εφημερίδας, που άσκησαν έφεση στην απόφαση, έμειναν πάνω από έναν χρόνο προφυλακισμένοι πριν απελευθερωθούν. Ανάμεσά τους και ο Σαμπουντζού, που πέρασε 25 μήνες στη θέση του διευθυντή, τους 17 από τους οποίους στη φυλακή.

«Ήρθε η ώρα να φύγω. Η ιστορία θα πει τον λόγο. Ας μην περιμένει κανένας από μένα να πω κακό λόγο για την Cumhuriyet», γράφει ο Σαμπουντζού στο τελευταίο κύριο άρθρο του, το οποίο αποσύρθηκε γρήγορα από τον ιστότοπο της εφημερίδας.

Ο νέος επικεφαλής είναι υποστηρικτής της εθνικιστικής πτέρυγας του κεμαλισμού

Η εκλογή της νέας διεύθυνσης την Παρασκευή, με επικεφαλής τον Αλέβ Τζοσκούν, πραγματοποιήθηκε έπειτα από μακρά μάχη στο εσωτερικό της εφημερίδας.

Οι παρατηρητές περιγράφουν τον Τζοσκούν ως υποστηρικτή της εθνικιστικής πτέρυγας του κεμαλισμού. Ήταν μέγας αντίπαλος της προηγούμενης διεύθυνσης του Ακίν Αταλάι και είχε κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Cumhuriyet.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι τουρκικές αρχές επικρίνονται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα πλήγματα που καταφέρουν στην ελευθερία του Τύπου. Η Τουρκία κατέχει την 157η θέση μεταξύ των 180 που περιλαμβάνονται στη σχετική ταξινόμηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.