Τουρκική κάθοδος στην Ερυθρά αναστατώνει το Κάϊρο: Συμφωνία με Σουδάν για έναρξη ερευνών για πετρέλαιο

Τουρκική κάθοδος στην Ερυθρά αναστατώνει το Κάϊρο: Συμφωνία με Σουδάν για έναρξη ερευνών για πετρέλαιο

Σοβαρά ενοχλημένο, τουλάχιστον έτσι διαρρέεται από τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι το Κάιρο από την υπογραφή συμφωνίας της Τουρκίας με το Σουδάν, εχθές, για την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο από την τουρκική κρατική εταιρεία TPAO στο νησί Suakin στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η προσέγγιση Τουρκίας και Σουδάν κρατά εδώ και καιρό, αλλά μόλις εχθές οριστικοποιήθηκε η «κάθοδος» της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO στο Σουδάν κάτι που έχει κάνει έξαλλο τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σισι, καθώς η Άγκυρα δημιουργεί υποδομές και ναυτική βάση στην «πίσω» πόρτα της Αιγύπτου.

Η συμφωνία με το υπουργείο Ενέργειας του Σουδάν είναι ύψους 100 εκατ. $ όπως είπε πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και φυσικών Πόρων Bekir Pakdemirli.

Παράλληλα υπεγράφη και δεύτερη συμφωνία για την αγροτική εκμετάλλευση τουλάχιστον 3.000 τ. μιλίων από ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες.

Από τις δηλώσεις δεν έχει γνωστό σε ποιες τοποθεσίες πρόκειται να διεξάγει τις έρευνές του ο ΤΡΑΟ αλλά μια από αυτές πιστεύεται ότι είναι η περιοχή που βρίσκεται το νησί Suakin που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παράλληλα η τουρκική τράπεζα Ziraat πρόκειται να μετάσχει στην επένδυση, ενώ έχει ανοίξει υποκατάστημα στο Χαρτούμ για τη διευκόλυνση εισαγωγής στο Σουδάν μηχανημάτων από την Τουρκία.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα το Κάϊρο βλέπει μόνο με ανησυχία τις δραστηριότητες της Τουρκίας στο Σουδάν, το οποίο βρίσκεται στο «μαλακό υπογάστριο» της Αιγύπτου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.