ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τουρκία: Μέτρα προστασίας για την «Σκοτεινή Εκκλησία» στην Καππαδοκία παίρνουν οι αρχές (φώτο-βίντεο)

Τουρκία: Μέτρα προστασίας για την «Σκοτεινή Εκκλησία» στην Καππαδοκία παίρνουν οι αρχές (φώτο-βίντεο)

Ονομάστηκε «Σκοτεινή Εκκλησία» (Καραμανλίκ) λόγω του ελάχιστου φωτισμού που εισέρχεται σε αυτή, μέσα από έναν πολύ μικρό φεγγίτη.

Κι είναι ακριβώς η έλλειψη φωτισμού που συνέβαλε στη διατήρηση των χρωματισμών στις σπάνιες αγιογραφίες που έχουν φιλοτεχνηθεί στους τοίχους της.

Και τώρα, οι αρμόδιες τουρκικές αρχές παίρνουν μέτρα προφύλαξης, με σκοπό να προστατεύσουν τις αγιογραφίες από πιθανές φθορές, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι φωτογραφικές κάμερες των επισκεπτών που θέλουν να δουν την ιστορική εκκλησία, και που μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να επιβιώσουν με ελάχιστες ζημιές.

Αυστηρά μέτρα για τους επισκέπτες

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ηurriyet, για την προστασία των αγιογραφιών, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας έχει απαγορεύσει σε επισκέπτες να παίρνουν φωτογραφίες στο εσωτερικό, εξαιτίας της φθοράς που ενδέχεται να προκληθεί στα αριστουργήματα.

Επίσης, μόνον 15 επισκέπτες επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο εσωτερικό του ναού και διαθέτουν μόλις 3 λεπτά για να δουν τον χώρο.

Σημαντικό μέτρο θεωρείται κι η έξτρα χρέωση που καλούνται να πληρώσουν οι επισκέπτες του υπαίθριου μουσείου της κοιλάδας Γκορέμ, εφόσον θέλουν να μπουν στη Σκοτεινή Εκκλησία.

Με την επιβολή εισιτηρίου, οι αρχές επιδιώκουν να ελέγξουν τον αριθμό των επισκεπτών στην εκκλησία, που θα αποθαρρυνθούν από την αύξηση του εισιτηρίου. Με βάση τα στοιχεία, περίπου 60.000 τουρίστες επισκέφθηκαν την περασμένη χρονιά τη Σκοτεινή Εκκλησία.

Αριστουργηματικές αγιογραφίες δείχνουν σημαντικές στιγμές του Χριστιανισμού

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Hurriyet, οι αγιογραφίες θεωρούνται αριστουργήματα και απεικονίζουν σημαντικές στιγμές από τη ζωή του Ιησού Χριστού από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο, ενώ όλο και περισσότεροι επισκέπτες σπεύδουν να δουν τα σημαντικά αυτά έργα.

Ανάμεσά τους, η γέννηση του Ιησού, η πορεία προς τη Βηθλεέμ, η βάπτιση, η ανάσταση του Λαζάρου, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, ο Μυστικός Δείπνος, η προδοσία του Ιούδα, η σταύρωση και η σύναξη των Αποστόλων.

https://www.instagram.com/p/BkhTLKihfRo

Η εκκλησία, που χτίστηκε στο τέλος του 11ου αιώνα στην Καππαδοκία πάνω σε βράχο, έκλεισε για τους επισκέπτες το 1987. Άνοιξε εκ νέου μετά από μία οκταετή διαδικασία αποκατάστασης στην οποία μετείχαν Τούρκοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Πολωνοί, αναφέρει η Hurriyet.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Σκοτεινή Εκκλησία βρίσκεται στο υπαίθριο μουσείο της κοιλάδας Γκορέμ και αποτελείται από έναν κεντρικό θόλο, τέσσερις κίονες και τρεις άξονες, ενώ είναι προσπελάσιμη μέσα από μια στρογγυλή σκάλα που έχει χαραχθεί σε βράχους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.