ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τουρκία: Ελεύθερος ο βουλευτής που είχε αποκαλύψει την πώληση όπλων στο ISIS από τη ΜΙΤ

Τουρκία: Ελεύθερος ο βουλευτής που είχε αποκαλύψει την πώληση όπλων στο ISIS από τη ΜΙΤ

Μετά από 2 χρόνια αποφυλακίστηκε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ενίς Μπερμπέρογλου, ο οποίος έιχε καταδικαστεί επειδή έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει φορτηγά της ΜΙΤ να μεταφέρουν όπλα στο ISIS.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση του Ενίς Μπερμπέρογλου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη σχεδόν έξι ετών επειδή έδωσε στον Τύπο ένα βίντεο που αποδείκνυε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η Άγκυρα είχε παραδώσει όπλα σε μαχητές στη Συρία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Μπερμπέρογλου, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) καταδικάσθηκε σε κάθειρξη πέντε ετών και 10 μηνών για «αποκάλυψη δεδομένων που έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα για λόγους κρατικής ασφαλείας». Ήταν ο πρώτος βουλευτής του CHP που φυλακίστηκε εν μέσω των κυβερνητικών διώξεων που ακολουθούσαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Πρώην δημοσιογράφος, ο Μπερμπέρογλου είχε καταδικασθεί αρχικά τον περασμένο Ιούνιο του 2017 σε κάθειρξη 25 ετών για κατασκοπεία, μια δικαστική απόφαση που ακυρώθηκε τον Οκτώβριο, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα δίκη που διεξήχθη τον Φεβρουάριο. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Στις πρόωρες τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο ο Μπερμπέρογλου επανεξελέξη βουλευτής.

Το τουρκικό εφετείο απεφάνθη σήμερα ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον Μπερμπέρογλου πρέπει να ανασταλλεί και τον άφησε ελεύθερο για το υπόλοιπο της θητείας του ως βουλευτής του CHP, τόνισε το Anadolu.

Οι αρχές τον κατηγορούν ότι έστειλε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet ένα βίντεο που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει τις αρχές να σταματούν, τον Ιανουάριο 2014, φορτηγά που ανήκαν στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MIT) και μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για ισλαμιστές μαχητές στη Συρία.

Η αρχική καταδίκη του Μπερμπέρογλου σε κάθειρξη 25 ετών είχε προκαλέσει το ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δύο από τους δημοσιογράφους της Cumhuriyet, ο διευθυντής της εφημερίδας την εποχή της δημοσίευσης του επίμαχου άρθρου, ο Τζαν Ντουντάρ, και ο Ερντέμ Γκιουλ καταδικάστηκαν σε περισσότερα από πέντε χρόνια κάθειρξης, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, σε αναμονή της εκδίκασης των εφέσεών τους.

Ο Ντουντάρ, κατέφυγε στη Γερμανία αφού καταδικάσθηκε πρωτοδίκως το 2016 σε κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών για την υπόθεση αυτή, η οποία είναι πλέον γνωστή στην Τουρκία ως «η υπόθεση των φορτηγών της MIT».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Απρίλιο, 14 συνεργάτες της Cumhuriyet, μεταξύ των οποίων ο εκδότης της Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της Σαμπουντζού, καταδικάσθηκαν ως ένοχοι για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, έπειτα από μια δίκη που επικρίθηκε έντονα από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.