Τσαβούσογλου: «Επαναλειτουργία των τουρκικών προξενείων Βασόρας και Μοσούλης»

Τσαβούσογλου: «Επαναλειτουργία των τουρκικών προξενείων Βασόρας και Μοσούλης»

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα επαναλειτουργήσουν τα προξενεία της Βασόρας και της Μοσούλης που είχαν κλείσει παλαιότερα για λόγους ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ιράκ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Μπαρχάμ Σαλίχ.

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι πραγματοποιεί αυτή την επίσκεψη για να τονίσει για μία ακόμη φορά την υποστήριξη της Τουρκίας σε αυτή την διαδικασία.

Αφού ανέφερε ότι κατά τις συνομιλίες εξετάστηκαν θέματα όπως η ανοικοδόμηση του Ιράκ, η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και του εμπορίου και οι επενδύσεις, σημείωσε ότι συμφωνούν όσον αφορά την αναγκαιότητα της από κοινού συνέχισης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Θέτουμε ξανά σε λειτουργία τα γενικά μας προξενεία στην Βασόρα και την Μοσούλη που είχαμε αναγκαστεί να κλείσουμε παλαιότερα για λόγους ασφαλείας», δήλωσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία στην Διάσκεψη του Κουβέιτ που είχε πραγματοποιηθεί για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, δεσμεύτηκε να διαθέσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ότι επανέλαβε πως θα τηρηθεί αυτή η δέσμευση.

Υπογράμμισε ότι το Ιράκ και η Τουρκία δεν είναι απλά δυο γείτονες αλλά παράλληλα δύο αδελφικές χώρες και πως πρέπει να βρίσκονται εντός αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, είπε τα παρακάτω:

«Η Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσει να εξοντώνει τους τρομοκράτες όπου και να βρίσκονται. Αυτός ο αγώνας δεν είναι παραβίαση, δεν είναι επίθεση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, είναι δικαίωμά μας που απορρέει από το διεθνές δίκαιο. Και από δω και στο εξής θα δώσουμε αυτόν τον αγώνα μετά την ίδρυση της κυβέρνησης, μαζί με την κυβέρνηση του Ιράκ».

Σε ερώτηση σχετικά με την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε λέγοντας πως έχει ξεκινήσει από την αρχιεισαγγελία μια εντατικοποιημένη και περιεκτική έρευνα:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η οργάνωση πληροφοριών, η αστυνομία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς μαζί διεξάγουν αυτή την έρευνα. Επειδή αυτό το περιστατικό έλαβε χώρα στο Γενικό Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, επιθυμούμε να είμαστε σε στενή συνεργασία με την Σαουδική Αραβία. Και πρέπει και η Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί μαζί μας. Άλλωστε θα μοιραστούμε με όλο τον κόσμο τα στοιχεία που θα προκύψουν από αυτές τις έρευνες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.