Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για τη φιέστα των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για τη φιέστα των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για μία από τις μεγαλύτερες τελετές εγκαινίων στη 15ή θητεία του στα ανώτατα αξιώματα της Τουρκίας. Τη Δευτέρα θα κόψει την κορδέλα σε ένα από τα «στολίδια» όπως αποκαλούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ένα φαραωνικό πρότζεκτ που, όμως, έχει εγείρει ανησυχίες αναφορικά με τα δικαιώματα των εργατών, περιβαλλοντικά ζητήματα και την κλυδωνισμένη τουρκική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εγκαινιάζει αυτό που εκείνος ισχυρίζεται ότι θα είναι o μεγαλύτερος αεροπορικός κόμβος του κόσμου ανήμερα της 95ης επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Είναι μία συμβολική κίνηση, καθώς μόνο περιορισμένες πτήσεις θα ξεκινήσουν λίγεες ημέρες αργότερα, ενώ η πλήρης λειτουργία του δεν θα αρχίσει πριν από το τέλος του έτους.

Δεκάδες χιλιάδες εργάτες έκαναν έναν σκληρό αγώνα δρόμου, προκειμένου να τελειώσει το αεροδρόμιο μέχρι την τελευταία διορία που είχε δώσει ο Ερντογάν, στις 29 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, το κόστος της κατασκευής του αεροδρομίου δεν είχε να κάνει μόνο με το υλικό του πράγματος, αλλά και με των ανθρώπινων ζωών. Τον Σεπτέμβριο εκατοντάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας για τις κακές συνθήκες εργασίας και τους πολλούς θανάτους στο εργοτάξιο.

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, θα εξυπηρετεί στην πρώτη του φάση που θα ολοκληρωθεί έως το 2023 θα εξυπηρετεί 90 εκατομμύρια επιβάτες.

Αφού τελειώσει, πριν από το τέλος της επόμενης δεκαετίας, το αεροδρόμιο έχει σχεδιαστεί να έχει έξι διάδρομους και θα είναι αρκετά μεγάλο για να εξυπηρετήσει 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, γεγονός που θα το κάνει το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο.

Θα έχει δηλαδή την διπλάσια κίνηση από το Hartsfield-Jackson της Ατλάντα.

«Το αεροδρόμιο αυτό θα είναι ο σημαντικότερος κόμβος μεταξύ Ασίας και Ευρώπης», δήλωσε ο Καντρί Σαμσουνλού, επικεφαλής της κοινοπραξίας των πέντε εταιρειών για το Istanbul Grand Airport.

«Αυτός ο αερολιμένας είναι η πιο συγκεκριμένη έκφραση του τεχνολογικού οράματος της χώρας μας», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο αεροδρόμιο τον Σεπτέμβριο. Το αεροπλάνο του προέδρου ήταν το πρώτο που προσγειώθηκε στο νέο διάδρομο, δύο ημέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο.

Ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το επίσημο όνομα του νέου αεροδρομίου, μέρος της προσπάθειάς του να μετατρέψει την τουρκία σε έναν δυνατό παίκτη της παγκόσμιας σκακιέρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.