ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορείς να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το 2032 θα τεθεί σε μαζική παραγωγή το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς ΤF-X

Το 2032 θα τεθεί σε μαζική παραγωγή το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς ΤF-X

Ενώ εδώ στην Ελλάδα ακόμα κάποιοι ελπίζουν ότι οι «σύμμαχες» ΗΠΑ θα σταματήσουν να εξοπλίζουν την Τουρκία επειδή η Άγκυρα αγοράζει και τους ρωσικούς S-400, όλα δείχνουν πως σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι δεν θα πετούν μόνο τα F-35 αλλά και τα δικής τους σχεδίασης και κατασκευής μαχητικά 5ης γενιάς του προγράμματος TF-X

Τουλάχιστον έτσι αναφέρει η κρατική εταιρεία ΤΑΙ που θα κατασκευάσει το αεροσκάφος η οποία προσδιορίζει ως έτος πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας του μαχητικού, το 2032.

Το πρόγραμμα θα εξελιχτεί σε τρείς φάσεις με την πρώτη φάση να ξεκινά στις 17 Σεπτεμβρίου του 2018.

Η σύμβαση για την ανάπτυξη του νέου τουρκικού μαχητικού έχει ήδη υπογραφτεί από τις 5 Αυγούστου του 2016 και έκτοτε πραγματοποιούνται επαφές για την εύρεση πιθανών συνεργατών

Το πρώτο στάδιο της πρώτης φάσης θα διαρκέσει από το Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι το Φθινόπωρο του 2022 και θα αφορά την φάση της αρχικής σχεδίασης του μαχητικού.

Το δεύτερο στάδιο της πρώτης φάσης θα διαρκέσει από το Φθινόπωρο του 2022 μέχρι το Φθινόπωρο του 2028 και θα αφορά την φάση της λεπτομερούς σχεδίασης του μαχητικού και την οριστικοποίηση της σχεδίασης.

Η δεύτερη φάση θα διαρκέσει από το Φθινόπωρο του 2028 μέχρι το τέλος του 2031 όπου θα κατασκευαστούν τα πρωτότυπα και στις αρχές του 2030 θα επιτευχθεί η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα του νέου μαχητικού.

Τέλος, η τρίτη φάση η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2032 και θα ολοκληρωθεί το 2035 με την επίτευξη της πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας (Full Operational Capability) κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής θα πραγματοποιηθεί η μαζική παραγωγή του μαχητικού.

Για την ανάπτυξη του μαχητικού η ΤΑΙ συνεργάζεται με τις εταιρείες BAE Systems, την κινεζική AVIC, και την ευρωπαϊκή Airbus SE.

Ακόμα δεν έχει λυθεί το ζήτημα του κινητήρα

Για το λόγο αυτό η Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας (SSB) υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες σύμβαση με την τουρκο-καταριανή εταιρεία TR Motor με απώτερο στόχο την ανάπτυξη ενός κινητήρα ο οποίος δεν θα υπόκειται σε περιορισμούς από ξένες κυβερνήσεις αναφορικά με την μεταφορά τεχνολογίας, τα πνευματικά δικαιώματα και τους όρους εξαγωγής σε τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της SSB, Ismail Demir η Τουρκία επιθυμεί να συνεργαστεί με ξένες εταιρείες για την ανάπτυξη του νέου κινητήρα, με την προϋπόθεση ότι ο νέος κινητήρας θα ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία, ενώ εκτίμησε ότι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την σχεδίαση ανάπτυξη δοκιμή και παραγωγή του νέου κινητήρα θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια.

Όπως επισημαίνει η ΤΑΙ από το 2019 παράλληλα με την σχεδίαση του μαχητικού οι Τούρκοι μηχανικοί θα εργαστούν πάνω στην ανάπτυξη των υποσυστημάτων που θα εξοπλίσουν το νέο μαχητικό όπως το ραντάρ, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη του νέου μαχητικού και την μετέπειτα παραγωγή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο μεταξύ στην Ελλάδα θα παραμείνουμε να τους κοιτάμε και να ελπίζουμε ότι κάποιοι θα σταματήσουν να τους υποστηρίζουν ως άξιοι της μοίρας μας…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.