ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

“Κάνουμε δική μας έκθεση δεν μας αρέσει η δική σας”

“Κάνουμε δική μας έκθεση δεν μας αρέσει η δική σας”

Σε μια ακόμα προκλητική κίνηση προχωρεί η Άγκυρα εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητώντας τα όργανα και τις πρακτικές της ΕΕ. Έχει ετοιμάσει δική της έκθεση προόδου για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις και θα την παρουσιάσει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν χθες, το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας έχει ετοιμάσει τη δική του έκθεση για την πρόοδο της Άγκυρας στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Η έκθεση, που ετοιμάστηκε για πρώτη φορά, θα περιλαμβάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν το 2012 σε όλους τους τομείς. Αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου σήμερα Δευτέρα.

Σε μήνυμα στο twitter ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ανέφερε ότι η έκθεση ετοιμάστηκε μετά τις παρατυπίες, όπως τις χαρακτήρισε, που εντοπίστηκαν στην έκθεση που εκπόνησαν οι Βρυξέλλες.

Η προκλητική αυτή κίνηση από μέρους της Άγκυρας έρχεται την ώρα που η ίδια μόλις πριν λίγες μέρες είχε εκφράσει την ελπίδα ότι με τον νέο χρόνο και την ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ θα επαναρχίσουν σε πιο εντατικούς ρυθμούς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είχαν ξεκινήσει το 2005 μετά από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν πάντως από πλευράς Τουρκίας δεν κρίνονται από την ΕΕ ως ικανοποιητικές, καθώς η χώρα υπολείπεται πάρα πολύ όσον αφορά στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτά ισχύουν στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει μόλις 13 ενταξιακά κεφάλαια, ενώ από τα άλλα 20 που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο ενταξιακός διάλογος, 17 έχουν παγοποιηθεί καθώς κρίθηκε ότι η Άγκυρα δεν τηρούσε τις υποχρεώσεις της ως υπό ένταξη κράτος.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Εγκεμέν Μπαγίς είχε αναφέρει πως η Τουρκία από το 2011 μέχρι σήμερα έχει ψηφίσει 320 νομοσχέδια και πέρασε από το Κοινοβούλιό της άλλα 1.555 νομοθετήματα τα οποία σχετίζονται με τροποποιήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε αυτή να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς είχε δηλώσει επίσης ότι η χώρα του χρησιμοποιεί όλη της την ενέργεια και δημιουργικότητα ώστε να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το φιλοτουρκικό λόμπι εντός της ΕΕ θα επιχειρήσει με τη νέα χρονιά να προωθήσει ακόμα περισσότερο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, παρόλον ότι καταγράφονται καθημερινά σοβαρές ελλείψεις στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τις συλλήψεις δημοσιογράφων. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες η Άγκυρα διαμήνυσε πως θα προχωρήσει σε νέες νομοθετικές τροποποιήσεις, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι που έχουν συλληφθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.