ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ομαδική ανταρσία στις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού Στρατού: 48 στρατιωτικοί αρνήθηκαν να μετάσχουν σε επιχείρηση

Ομαδική ανταρσία στις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού Στρατού: 48 στρατιωτικοί αρνήθηκαν να μετάσχουν σε επιχείρηση

Μήνυση για ανυπακοή έγινε σε 48 μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ταξιαρχίας του Μπόλου, οι οποίοι το 2017 μετείχαν σε στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Τσουκούρτζα του νομού Χακκάρι. Οι στρατιώτες ισχυρίζονται πως από αμέλεια των αξιωματικών τους, έχασαν την ζωή τους 4 συνάδελφοι τους.

Σύμφωνα με το κείμενο του Αλιτζάν Ουλουντάγ από την εφημερίδα Τζουμχουριέτ, μονάδες της 2ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων του Μπόλου, στις 15/10/2017 μετείχαν στην στρατιωτική επιχείρηση ¨Μάρτυρα Στρατηγού Αϊντογάν Αϊντίν¨. Κατά την επιχείρηση 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν έξι τραυματίστηκαν και 8 μέρες μετά επέστρεψαν στην βάση τους.

Οι στρατιώτες δεν θέλησαν να πάνε στην επιχείρηση

Όταν έφτασε εντολή πως ¨μπορεί πάλι να γίνει επιχείρηση¨, οι στρατιώτες είπαν πως φυσικά και ψυχικά είναι κουρασμένοι και επίσης ότι το ηθικό τους έχει πέσει λόγω της απώλειας των συντρόφων τους. Οι στρατιώτες λένε πως τότε δέχθηκαν πιέσεις και προσβολές από τους αξιωματικούς τους για να αναλάβουν καθήκοντα και τότε όλοι οι στρατιωτικοί του λόχου παραιτήθηκαν.

Τότε ο επικεφαλής της ταξιαρχίας πήγε στην μονάδα και τους είπε πως ¨σε περίπτωση που ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους δεν θα διατάξει καμία έρευνα σε βάρος τους¨. Από τους 48 λοχίες οι 18 πήραν πίσω την παραίτηση, ενώ οι 30 επέμειναν σε αυτήν.

¨Χωρίς ανάπαυση και δίχως να γίνει κάποιο σχέδιο βγήκαμε για επιχείρηση¨

Αλλά το θέμα δεν έκλεισε και άρχισε έρευνα. Στην απολογία του ένας λοχίας καταλογίζει σοβαρές παραλείψεις.

Ανέφερε πως στις 12/10/2017 μεταβαίνοντας στην περιοχή εσωτερικής ασφάλειας, ένας σύντροφος τους έγινε μάρτυρας από ατύχημα και συνέχισε λέγοντας :

¨Στοιχεία του 1ου Τάγματος Κομάντο, στις 15/10/2017 κατέβασαν υλικά από φορτηγά και την ίδια μέρα, ετοίμασαν τα υλικά τους και το ίδιο βράδυ άρχισαν την επιχείρηση. Χωρίς ξεκούραση εν όψει της επιχείρησης και δίχως να γίνει ένα λεπτομερές σχέδιο, η μονάδα μας βγήκε και είχε μάρτυρες και τραυματίες. Δεν υπήρξε λεπτομερής σχεδιασμός. Δεν εφαρμόστηκε κανένα επιχειρησιακό μέτρο ασφαλείας. Το ότι στην διάρκεια της επιχείρησης είχαμε 4 συντρόφους μας μάρτυρες και άλλους 6 τραυματίες, μας επηρέασε ψυχολογικά¨.

Το ελικόπτερο επέστρεψε κενό

Ο λοχίας περιγράφει πως κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έμειναν 8 μέρες σε μια κορυφή ύψους 1800 μέτρων, πως οι αξιωματικοί προσέβαλλαν αυτούς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν, ενώ δεν στάθηκε δυνατό αυτοί που είχαν τραυματιστεί να τους ανεβάσουν στο ελικόπτερο που πήγε εκεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: tourkikanea.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.