“Δεν μπορούν να μας βρίζουν στις σειρές τους”

“Δεν μπορούν να μας βρίζουν στις σειρές τους”

Η είδηση μπορεί να πέρασε στα ψιλά αλλά είναι σημαντική κι εντυπωσιακή. Οι Έλληνες της Τουρκίας, η πολύπαθη αυτή μειονότητα διαμαρτύρονται έντονα διότι τα τουρκικά σίριαλ θίγουν συστηματικά τους Έλληνες.

Η διαμαρτυρία έγινε από τον Πρόεδρο  Λάκη Βίγκα και την γεν. γραμματέα Κατερίνα Πρόκου των ελληνικών μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων, ενώπιον του τουρκικού Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (RTÜK) με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται η ελληνική μειονότητα της Τουρκίας.

Όπως επισημαίνεται στη διαμαρτυρία, όλοι οι κακοί χαρακτήρες των σίριαλ, όπως προδότες και πόρνες, εμφανίζονται ως Έλληνες. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει κατ’αυτό τον τρόπο την ελληνική μειονότητα τα μέλη της οποίας ζουν στην Τουρκία ως νομοταγείς πολίτες» δήλωσε ο κ. Βίγκας, κάνοντας έκκληση για μεγαλύτερη ευαισθησία έναντι των μειονοτήτων που εκφράζουν την δυσφορία τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ελληνικής καταγωγής πολίτες της γειτονικής χώρας θεωρούν – και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου- ότι επαναλαμβάνεται  μια ατμόσφαιρα παρόμοια με εκείνη της δεκαετίας του 1950 και του 1960, η οποίο δημιουργήθηκε από τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για να δυσφημούν την ελληνική κοινότητα για πολιτικούς λόγους. Η εκπομπή ”Ustura Κemal” αναφέρεται ως το πιο πρόσφατο παράδειγμα της τάσης αυτής. Σύμφωνα με την καταγγελία, “Ορισμένοι χαρακτήρες που εμφανίζονται στην παράσταση να οδηγήσει σε δυσφορία στα μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζουν στην Τουρκία ως πολίτες αυτής της χώρας. Όλα τα αρνητικά χαρακτήρες όπως πόρνες, προδότες και συνεργάτες παρουσιάζεται ως Έλληνες“, αναφέρει ο κ. Βίγκας

Η καταγγελία ανέφερε ακόμη ότι κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι έχουν συμφωνήσει ότι σε όλη την ιστορία ελαττώματα, όπως η πορνεία, η κλοπή και ανθρωποκτονία θα μπορούσαν να υπάρχουν σε κάθε κοινωνία γιατί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε λάθη και κάλεσε τους πολίτες να μην αποδίδουν αυτές σε οποιαδήποτε εθνότητα ή την κοινωνία. Και επισημαίνει ακόμα ότι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία στο παρελθόν λόγω αρνητικών χαρακτηριστικών σε εφημερίδες και την κινηματογραφική βιομηχανία (Yeşilçam).Το ίδιο γίνεται και τώρα σε ορισμένες δημοφιλείς σειρές.

Προφανώς εμείς εδώ στην Ελλάδα που αγοράζουν τουρκικά σίριαλ από το πανέρι, δεν έχουμε δει προσβλητικούς ρόλους σε βάρος των Ελλήνων. Μέχρι τώρα βλέπουμε έρωτες, μίση, πάθη και διάφορες χαριτωμενιές για το πώς ζουν οι Τούρκοι. Φυσικά πρόκειται για σίριαλ πασπαλισμένα με πολύ παραμύθι, πολύ ψέμα και χρυσόσκονη προκειμένου να εξωραϊστεί η εικόνα της τουρκικής κοινωνίας και του κράτους.

Έχουμε ξαναγράψει για το σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν να δείξει μέσω των σίριαλ ένα κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό, με μεγάλη ανάπτυξη, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά που διατηρεί την ταυτότητα και την ιστορία του. Ωστόσο, αν σύμφωνα με την καταγγελία της ελληνικής μεινότητας υπάρχουν σίριαλ που προσβάλλουν τους Έλληνες, θα πρέπει κάποιος να αντιδράσει από την επίσημη πολιτεία.

Το ίδιο φυσικά πρέπει να συμβεί αν σε κάποια ελληνικά σίριαλ οι Τούρκοι εμφανίζονται ως κάτι διαφορετικό απ’ ότι είναι. Και στο κάτω – κάτω κανείς δεν έχει δικαίωμα να υβρίζει έναν ολόκληρο λαό, οποίος κι αν είναι αυτός, αν υπάρχουν και βιαστές, κλέφτες ή ότι άλλο ανάμεσά τους.(antinews.gr)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.