Toυρκία: «Αναμένουμε την παράδοση των F-35 τον Νοέμβριο»

Toυρκία: «Αναμένουμε την παράδοση των F-35 τον Νοέμβριο»

Την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο αναμένει η Τουρκία, παρά τη διαμάχη και τις σχετικές απειλές της Ουάσινγκτον έπειτα από την οριστικοποίηση της αγοράς από την Άγκυρα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-400.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Πεντάγωνο προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» την Τουρκία αν αυτή ολοκληρώσει την αγορά των S-400, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα δεν θα μπορεί να αποκτήσει τα F-35 και τους (πυραύλους) Πάτριοτ.

«Παρά κάποιες ανακοινώσεις, η πορεία των F-35 προχωρά ομαλά: οι πιλότοι μας, η ομάδα συντήρησης συνεχίζει την εκπαίδευσή της στις ΗΠΑ», τόνισε ο Ακάρ σε γεύμα που είχε χθες με ανώτατους Τούρκους στρατηγούς στην Άγκυρα.

«Αναμένουμε την παράδοση των F-35 τον Νοέμβριο στην (ανατολική) επαρχεία Μαλάτεια, όπου ολοκληρώνονται οι σχετικές κατασκευαστικές προετοιμασίες».

«Κατά την επίσκεψή μας στις ΗΠΑ, μας ανέφεραν ότι η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της, και τις οικονομικές και άλλες της δεσμεύσεις», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα των S-400, εστία προστριβής στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ο Ακάρ επισήμανε ότι η Άγκυρα έχει μια ξεκάθαρη στάση για την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος, τονίζοντας ότι η αναζήτηση της Τουρκίας για ένα σύστημα πυραυλικής και εναέριας άμυνας επιταχύνθηκε το 2011 εξαιτίας των απειλών στην περιοχή.

Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει πλήρως τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ανησυχίες μας σε ζητήματα ασφάλειας», είπε.

Η παράδοση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων – που αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι – είναι ένα από τα κύρια ζητήματα διαμάχης των νατοϊκών συμμάχων. Η Άγκυρα είναι επίσης προγραμματισμένο να αγοράσει 100 μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώνει με σαφήνει ότι η χώρα του δεν θα ακυρώσει την αγορά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.