ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κρίση στο τουρκικό Ναυτικό μετά την παραίτηση Güner

Κρίση στο τουρκικό Ναυτικό μετά την παραίτηση Güner

Πρόβλημα ενέσκηψε με τους υψηλόβαθμους  αξιωματικούς του τουρκικού ναυτικού, καθώς στις καταδίκες για το σχέδιο Βalyoz, υπόθεση Egkenekon και το δίκτυο κατασκοπίας “Πανδώρα”, έρχονται να προστεθούν και παραιτήσεις διαμαρτυρόμενων ναυάρχων.

Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων τουρκικών ΜΜΕ, η προ διμήνου παραίτηση του Αντιναυάρχου Nusret Güner, είχε τον χαρακτήρα διαμαρτυρίας για τις δικαστικές καταδίκες συναδέλφων του, εμπλεκόμενων στις υποθέσεις του Σχεδίου Balyoz και της Ergenekon.

O Tούρκος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Emin Murat Bilgel προσπάθησε να μεταπείσει τον Güner, ο οποίος όμως επέμεινε στην απόφαση του. Ο Αντιναύαρχος Nusret Güner κατείχε την θέση του Αρχηγού Στόλου του Τουρκικού Ναυτικού. Σαν να μην έφτανε αυτό, όπως έγινε γνωστό προφυλακιστέος κρίθηκε ο Επιτελάρχης του Τουρκικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Veysel Kösele, στα πλαίσια της έρευνας για την πρόσφατη υπόθεση κατασκοπίας που ταλανίζει τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με το ογκωδέστατο κατηγορητήριο, ο Kösele κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη κατοχή διαβαθμισμένων κρατικών και στρατιωτικών εγγράφων (την καλησπέρα μας στον κ.Βενιζέλο). Πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν τον Τούρκο Α/ΓΕΝ βαθύτατα προβληματισμένο από την παρούσα κατάσταση, σε σημείο να εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο “ηρωικής εξόδου”, υποβάλοντας και αυτός παραίτηση. Πιθανή παραίτηση Bilgel θα δημιουργούσε ακόμα οξύτερο πρόβλημα καθώς εκεί που έχει φτάσει η επετηρίδα δεν θα υπάρχει υψηλόβαθμος αξιωματικός για να τον αντικαταστήσει.

Οι περισσότεροι ανωτέρω αξιωματικοί κατείχαν θέσεις-κλειδιά , γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία κρίσιμων Διοικήσεων του Ναυτικού της γείτονος. Παραδοσιακά η θέση του Διοικητή Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής αποτελεί “βατήρα” για την θέση του Αρχηγού Στόλου, με την σειρά της “βατήρα” για την θέση του Α/ΓΕΝ.. Όπως είναι φυσικό υπόδικοι αξιωματικοί δεν μπορούν να προαχθούν, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση τους, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλότητα της διαδικασίας προαγωγών.

Οι νέες δικαστικές περιπέτειες υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματικών έρχονται να επιβαρύνουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση καθώς στα πλαίσια της έρευνας για το σχέδιο Βαριοπούλα, έχουν συλληφθεί άνω των εκατό εν ενεργεία αξιωματικών, 31 εκ των οποίων στρατηγοί ή ναύαρχοι. Αν αναλογιστούμε ότι στις ΤΕΔ υπάρχουν περίπου 300 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί (στρατηγοί-πτέραρχοι-ναύαρχοι), γίνεται αμέσως αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.