ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τον Μάιο εκτοξεύεται ο 2ος δορυφόρος της Τουρκίας

Τον Μάιο εκτοξεύεται ο 2ος δορυφόρος της Τουρκίας

Η εκτόξευση του πρώτου εγχώριας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της Τουρκίας θα είναι γεγονός τον ερχόμενο Μάρτιο, αναβαθμίζοντας την ικανότητα τηλεπικοινωνιών της γειτονικής χώρας καθώς επίσης και την βιομηχανική της εμπειρία σε διαστημικά προγράμματα.

Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για ένα δορυφόρο τηλεπικοινωνιών μικρών διαστάσεων ο οποίος κατασκευάστηκε από την Turksat σε συνεργασία με το πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο νέος τουρκικός δορυφόρος θα ελέγχεται από επίγειο σταθμό που θα κατασκευαστεί στο Golbasi λίγο έξω από την Άγκυρα. Οι εγκαταστάσεις ήδη χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές δυνάμεις και τελούν υπό τη διοίκηση του Τμήματος Διαστήματος της τουρκικής Αεροπορίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη 22 τούρκοι μηχανικοί έγινε γνωστό ότι εστάλησαν στη Γαλλία και στην Ιαπωνία στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής τεχνογνωσίας, το οποίο αποφασίστηκε το 2005, με σκοπό την προώθηση ικανότητας εγχώριου σχεδιασμού και συναρμολόγησης δορυφορικών συστημάτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της Turksat Ozkan Dalbay, οι τούρκοι μηχανικοί εστάλησαν για εκπαίδευση και τεχνική κατάρτηση σε ξένες χώρες βάση ενός προγράμματος ανάπτυξης δορυφορικής τεχνολογίας στη Τουρκία 10ετους διάρκειας.

Υπενθυμίζεται ότι σε επιχειρησιακή λειτουργία βρίσκεται ήδη από φέτος ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος της Άγκυρας που ανήκει στο νέο δορυφορικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών δορυφόρων (υποκλοπές επικοινωνιών, λήψη φωτογραφιών με διακριτική ικανότητα 40 cm, λήψη real time strategy data κλπ), με το κωδικό όνομα GÖKTÜRK, το οποίο θα αποτελείται συνολικά από έξι τεχνητούς δορυφόρους.

Είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές δυνάμεις αποκτούν αμιγώς δικό τους δορυφορικό σύστημα, υπερβαίνοντας το ευάλωτο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις επικοινωνίες, σύστημα δορυφόρων επικοινωνιών TÜRKSAT.

Ο GÖKTÜRK είναι ένα πολύπλοκο δορυφορικό σύστημα το οποίο θα προορίζεται να καλύπτει τις ανάγκες του τουρκικού Επιτελείου και της υπηρεσίας πληροφοριών (MIT), το οποίο θα παρέχει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας μέχρι αντικειμένου 40 εκατοστών (!), θα παίρνει εικόνες σε υπέρυθρο ή υπεριώδες φάσμα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ημέρα και νύχτα, στέλνοντας 90 φωτογραφίες το λεπτό.

Παράλληλα οι δορυφόροι θα φέρουν πέραν από τις ηλεκτροπτικές και φασματικές κάμερες, ειδικές συσκευές υποκλοπής επικοινωνιών και αντιμέτρων (ECM), οι οποίες σε περίπτωση πολέμου θα μπορούν να παρεμβάλλουν τις συχνότητες του αντιπάλου, χωρίς όμως να μπορούν να προσβληθούν από αντί-αντίμετρα (ECCM).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.