Ρ.Ερντογάν: «Η Τουρκία αναζητά εναλλακτικές εκτός ΕΕ»

Ρ.Ερντογάν: «Η Τουρκία αναζητά εναλλακτικές εκτός ΕΕ»

Εναλλακτικές προς την ένταξη στην ΕΕ αναζητά η Τουρκία, ύστερα από 50 χρόνια που χτυπάει μάταια την πόρτα των Βρυξελλών. «Ερωτώ το εξής σχετικά με την ΕΕ: δεν πρέπει μια χώρα να λάβει κάποια απόφαση όταν περιμένει την ένταξή της επί 50 χρόνια;» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή 3 Φεβρουάριου ανακοινώνοντας ότι θα μεταφέρει ανοιχτά το μήνυμα αυτό στους ηγέτες της ΕΕ σύντομα, όταν θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες.

«Αν πρόκειται να το κάνετε, κάντε το. Αν όχι, πείτε το ανοιχτά…Αν επιμένετε ότι εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να το πουν δυνατά, μπορούμε να το εξετάσουμε κι αυτό. Θα αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν πυροδότησε δημόσια συζήτηση όταν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την αίτηση για την ένταξή της στην ΕΕ και να επιχειρήσει να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) _ στον οποίο κυριαρχούν η Ρωσία και η Κίνα. Την Κυριακή εξέφρασε την ελπίδα ότι ο SCO θα βελτιώσει το δημοκρατικό του ιστορικό.

Ο SCO ιδρύθηκε το 1996 από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Κιργιζία και το Τατζικιστάν με το όνομα «Πέντε της Σαγκάης» και το 2001, μετά την ένταξη του Ουζμπεκιστάν, μετονομάστηκε σε SCO.

«Όταν τα πράγματα πηγαίνουν τόσο πολύ στραβά, ως πρωθυπουργός μιας χώρας 75 εκατ. ανθρώπων οφείλω να εξετάσω κι άλλες επιλογές. Γι” αυτό είπα πρόσφατα στον (σ.σ. ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν «Πάρτε μας στους Πέντε της Σαγκάης. Πάρτε μας και θα αποχαιρετίσουμε την ΕΕ» Ποιο το νόημα να καθυστερούμε;», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ως απάντηση σε εκείνους που παρατηρούν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία θα γίνουν λιγότερο σεβαστά αν η χώρα εγκαταλείψει την προσπάθεια να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Λένε ότι τα κράτη-μέλη της Σαγκάης δεν έχουν δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν έφθασε στην ΕΕ από τη μια μέρα στην άλλη. Και μην ξεχνάτε τι έκαναν τα μέλη της ΕΕ στη Ρουάντα και στην Αλγερία. Γιατί απελαύνουν τους Ρομά; Η ισλαμοφοβία ανήκει στα ανθρώπινα δικαιώματα; Πιστεύω ότι οι χώρες της Σαγκάης θα εντείνουν την διαδικασία εκδημοκρατισμού τους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.