Τουρκία: Σε νέα φάση το T-LORAMIDS

Τουρκία: Σε νέα φάση το T-LORAMIDS

Νέες εξελίξεις στο πρόγραμμα για το νέο αντιαεροπορικό –αντιβαλλιστικό σύστημα της Τουρκίας καθώς  σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Χιουριέτ αναφέρεται ότι βρίσκεται εκ νέου σε τροχιά υλοποίησης . Μάλιστα έχει τεθεί στο τραπέζι  πρόταση που προωθείται δυναμικά από το Πεκίνο προκαλώντας την εσπευσμένη αντίδραση των δυτικών και ρωσικών εταιριών που έχουν συστήματα υποψήφια για το τουρκικό διαγωνισμό.

Η περίπτωση της Κίνας που συμμετέχει με το αντιαεροπορικό σύστημα HQ-9 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές είναι η πρώτη φορά που η Κίνα προωθεί δυναμικά και με αξιώσεις σύστημα αυτής της κατηγορίας και τεχνολογίας σε χώρα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. 

Μάλιστα αναφέρουν ότι η Κίνα έχει αναπτύξει ιδιαίτερα προηγμένες ικανότητες σε σχέση με τα δυτικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας καθώς έχει επενδύσει σημαντικά ποσά για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών που προσέδωσαν υψηλές επιδόσεις στο HQ-9 χωρίς όμως να υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι το κινεζικό σύστημα προσφέρεται σε τιμή χαμηλότερη κατά 1 δισ. $ σε σχέση με τα ανταγωνιστικά συστήματα αμερικανικών και ευρωπαικών εταιριών σε  μια προσπάθεια να δελεάσει την Άγκυρα να προτιμήσει το HQ-9.

Αυτή η εξέλιξη αναγκασε την αμερικανική εταιρία Raytheon που προσφέρει το Patriot να προσφέρει νέα βελτιωμένη πρόταση για να παραμείνει ανταγωνιστική αλλά εκπρόσωποι της εταιρίας αρνηθηκαν να προσδιορίσουν με λεπτομέρειες την βελτιωμένη τιμή για τα υποψήφια συστήματα προς πώληση στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιανουαρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν επέβαλε την εγκατάλειψη της προμήθειας από το εξωτερικό 12 Συστημάτων Άμυνας Μακράς Ακτίνας κατά Αεροσκαφών και Βλημάτων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (T-LORAMIDS) αξίας $4 δισ.

Το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) εξουσιοδοτήθηκε να προσανατολίσει τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις προς την εκκίνηση ενός προγράμματος εγχώριας ανάπτυξης, σε συνεργασία με έναν από τους υποψήφιους προμηθευτές. Υποψηφιότητα για το T-LORAMIDS έθεταν οι Raytheon και Lockheed Martin με το Patriot Προηγμένης Ικανότητας 3 (PAC-3), η ευρωπαϊκή κοινοπραξία Eurosam με το σύστημα Επιφανείας-Αέρος Μέσης Ακτίνας/ Χερσαίο (SAMP/T) βλημάτων Aster 30, η ρωσική Rosoboronexport με το S-300PMU2 Favorit και η Εταιρεία Εξαγωγών-Εισαγωγών Μηχανών Ακριβείας της Κίνας (CPMIEC) με το HQ-9.

Η Τουρκία δεν απέκλεισε την κινεζική και ρωσική υποψηφιότητα παρά τις εκτιμήσεις ότι τα συστήματα αυτά δεν θα είναι συμβατά με τα τυποποιημένα νατοϊκά συστήματα που χρησιμοποιεί η Τουρκία ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την προστασία απόρρητων δεδομένων και συστημάτων του ΝΑΤΟ από ενδεχόμενη κινεζική πρόσβαση. 

Tο πλέον πιθανό είναι ότι η Άγκυρα κατά πάγια τακτική διατηρεί έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων εταιριών προκειμένου να μειώσει το κόστος του προγράμματος από τον ανάδοχο που θα επιλεγεί τελικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.