ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Ενεργειακή αξιοποίηση της Αν. Θράκης προωθεί η Τουρκία

Ενεργειακή αξιοποίηση της Αν. Θράκης προωθεί η Τουρκία

Ενεργειακά κοιτάσματα φυσικού αερίου σκοπεύει να αξιοποιήσει η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης και για το σκοπό αυτό προτίθεται να προχωρήσει σε συνεκμετάλλευση με ξένες εταιρίες.

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αποσκοπεί στην μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης από το εξωτερικό ενώ το σχέδιο ήδη έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων εταιριών μετά από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έδειξαν οι πρώτες ερευνητικές μελέτες.

Η τροφοδοσία της εσωτερικής αγοράς της Τουρκίας όπου οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται σε συνδυασμό με τη δυνατότητα έναρξης εξαγωγών στις διεθνείς αγορές, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ικανοποιήσουν τις πιεστικές ανάγκες της εγχώριας αγοράς αλλά και ταυτόχρονα να αναδείξουν την Άγκυρα σε μεγάλο «ενεργειακό» παίχτη στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Taner Yildiz, ο τομέας αυτός θα καταστεί ως πρώτη προτεραιότητα για τη Τουρκία, υποδεικνύοντας τις εξελίξεις για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ήδη η εταιρία Shell υλοποιεί γεωτρήσεις για αέριο στη περιοχή του Diyarbakir, ενώ η καναδική εταιρία TransAtlantic Petroleum είναι επίσης ενεργή στην περιοχή.

Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης αμερικανικές, βρετανικές και καναδικές εταιρίες για την άντληση φυσικού αερίου από την Τουρκία σε συνεργασία με εγχώριες εταιρίες.

Η πρώτη από αυτές τις νέες συμφωνίες αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2013 ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Τουρκία υπολογίζονται σε 20 τρισ. κυβικά μέτρα καθιστώντας τα επόμενα χρόνια καθοριστικά για την άνοδο της τουρκικής οικονομίας.

Πάντως ειδικού δηλώνουν ότι είναι ακόμη πρώιμο να γίνονται εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει η Τουρκία καθώς οι γεωτρήσεις στη Ν.Α Τουρκία από τη Shell είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και θα υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις προς τα τέλη του έτους.

Η στρατηγική ενεργειακής ανάπτυξης της Τουρκίας αποσκοπεί στην περικοπή των τεράστιων εξόδων που καταβάλει η οικονομία της χώρας για προμήθεια από ξένους παρόχους που έφτασε τα 60 δις για το 2012 ενώ παράλληλα τα σχέδια για αξιοποίησης κοιτασμάτων στην Αν. Θράκη ενδεχομένως να επιφέρουν αλλαγή των γεωστρατηγικών ισορροπιών στην περιοχή σε μεσοπρόθεσμο στάδιο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση πιέζεται τόσο από τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες όσο και από τις εξελίξεις στην Ν.Α Μεσόγειο και αναμένεται να επιδιώξει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων το συντομότερο δυνατόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.