ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ρ. Ερντογάν: «Πίνω και δηλητήριο» για να λυθεί το Κουρδικό

Ρ. Ερντογάν: «Πίνω και δηλητήριο» για να λυθεί το Κουρδικό

Στην πιο κρίσιμη φάση τους φαίνεται πως εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, ο φυλακισμένος ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει συντάξει ιδιοχείρως ένα 20σέλιδο «οδικό χάρτη», ο οποίος έχει τρεις αποδέκτες: την ηγεσία του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), τη στρατιωτική διοίκηση του ΡΚΚ που βρίσκεται στο όρος Καντίλ και, τέλος, το ευρωπαϊκό παράρτημα της οργάνωσης (στο οποίο ανήκαν οι τρεις γυναίκες-κορυφαία στελέχη που εκτελέστηκαν πρόσφατα στο Παρίσι…).

Με βάση τη θετική ή αρνητική απάντηση όλων αυτών και τις παρατηρήσεις που θα κάνουν, ο Οτσαλάν θα διαμορφώσει την τελική του πρόταση, η οποία θα τεθεί προς διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Άγκυρας. Αυτό αναμένεται να συμβεί ως τα τέλη Μαρτίου και, εφόσον όλα πάνε καλά, οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα και θα συνοδευτούν από κινήσεις καλής θέλησης: την υπογραφή εκεχειρίας (ήδη, το ΡΚΚ και ο τουρκικός στρατός έχουν περιορίσει ατύπως τις επιχειρήσεις τους) και, πιθανότατα, την ανταλλαγή αιχμαλώτων και κρατουμένων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το σχέδιο αποτελείται από τρία στάδια, τα οποία θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι το σύνολο των ανταρτών της οργάνωσης που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος (περίπου 2.000) να έχουν αποχωρήσει ως τις 15 Αυγούστου, έχοντας λάβει την εγγύηση ότι αυτό θα γίνει με ασφάλεια -υπενθυμίζεται ότι το 1999, κατά την τότε αποχώρηση ύστερα από σχετική συμφωνία, εκατοντάδες είχαν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις στρατού, αστυνομίας και παραστρατιωτικών.

Στη συνέχεια, προβλέπεται να δοθεί δικαίωμα επιστροφής σε όσους δεν έχουν εμπλακεί σε «τρομοκρατικές ενέργειες», ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν άσυλο σε χώρες της επιλογής τους -χωρίς να γίνουν στόχος των μυστικών υπηρεσιών.

Σε πολιτικό επίπεδο, το ΡΚΚ θα εγκαταλείψει κάθε αναφορά σε πλήρη ανεξαρτησία, κάτι πάντως που ντε φάκτο έχει πράξει εδώ και καιρό. Από την πλευρά της, η Άγκυρα θα δεσμευτεί να υλοποιήσει τα αιτήματα της αναγνώρισης της κουρδικής εθνότητας στο σύνταγμα της Τουρκίας, της ενίσχυσης των δομών αυτοδιοίκησης στην Ανατολία, της επέκτασης της διδασκαλίας της κουρδικής γλώσσας και της διασφάλισης της συνέχειας του κουρδικού πολιτισμού.

Προφανώς, το εγχείρημα εμπεριέχει τεράστια ρίσκα. Ο Ταγίπ Ερντογάν -ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος ακόμη και «να πιει το κώνειο» εάν πρόκειται έτσι να λυθεί το Κουρδικό- θα χρειαστεί να απαντήσει σε όλους εκείνους που θα του υπενθυμίζουν πως ο Οτσαλάν έχει χαρακτηριστεί «δολοφόνος μωρών» και υπεύθυνος για τον θάνατο περίπου 40.000 ανθρώπων.

Οι δε ηγεσίες των Κούρδων και του ΡΚΚ θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις κατηγορίες ότι ξεπουλιέται ένας αγώνας που άρχισε με άλλους στόχους και έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες «μάρτυρες». Όμως, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του BDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, «ούτε εμείς ούτε το κράτος έχουμε το δικαίωμα να εγκαταλείψουμε αυτή τη διαδικασία». Κάτι φαίνεται πως έχει αλλάξει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.