Ολοκλήρωση του τουρκικού προγράμματος Yunus σε Φώκαια και Ακσάζ

Ολοκλήρωση του τουρκικού  προγράμματος Yunus σε Φώκαια και Ακσάζ

Προς ολοκλήρωση οδεύει το πρόγραμμα Yunus το οποίο αφορά την ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης και ασφαλείας κρίσιμων ναυτικών εγκαταστάσεων για το Τουρκικό ναυτικό.

Οι δοκιμές αποδοχής του συστήματος ολοκληρώθηκαν την χρονιά που μας πέρασε και η παράδοση του αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2013. Σε δεύτερη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση του και στις άλλες  βάσεις του TDK.

Toν Ιούλιο του 2005 το τουρκικό υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) εξέδωσε αίτηση παρoχής πληρoφoριώv (Request For Proposal) για την προμήθεια ενός συστήματος και επιτήρησης και εντοπισμού στόχων, για τις ναυτικές βάσεις Φώκαιας και Ακσάζ.

Υποβρύχιοι ακουστικοί αισθητήρες (ενεργητικοί και παθητικοί), σύστημα εντοπισμού δυτών, ηλεκτροπτικοί αισθητήρες και ραντάρ επιφανείας θα μεταδίδουν πληροφορίες σε ένα κέντρο ελέγχου, όπου και θα παράγεται η ολοκληρωμένη εικόνα του επιτηρούμενου τομέα, τόσο υποβρύχια όσο και επιφανείας.

Τον Δεκέμβριο του 2007, η Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας επέλεξε την πρόταση που επεξεργάστηκαν απο κοινού η τουρκική Αselsan με την Kongsberg Defence and Aerospace, και μετά από διαπραγματεύσεις επτά μηνών υπεγράφει η σύμβαση ύψους περίπου 130 εκατομμυρίων νορβηγικών κορόνων (περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια).

Ραντάρ επιφανείας της Aselsan, στην είσοδο της ναυτικής βάσης Φώκαιας κατά την διάρκεια δοκιμών.

Βάσει της αρχιτεκτονικής τους συστήματος, ο υπό επιτήρηση χώρος χωρίζεται σε εξωτερική και εσωτερική ζώνη, έκαστη με τους δικούς της ξεχωριστούς αισθητήρες διαφορετικών τύπων.

 Ο βασικός αισθητήρας επιφανείας του προγραμματος Υunus,  το ραντάρ Serdar της Aselsan, έχει χαρακτηριστικά LPI (Low probability of intercept) και εκπέμπει στην X-band με  μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχων επιφανείας τα 36 ναυτικά μίλια.

Αναφέρεται ικανότητα εντοπισμού στόχων 10m2 στα 20 ναυτικά μίλια, με κατάσταση θάλασσας 5. Το ραντάρ θα πλαισιώνουν ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες της Αselsan, (Asir Thermal Imaging system). Οι υποβρύχιοι αισθητήρες της εξωτερικής ζώνης (ενεργό σόναρ LASAR(Long Rage Awareness Sonar)/παθητικό σόναρ PASAR)  θα είναι κατασκευής της νορβηγικής Konsberg, ενώ οι αντίστοιχοι της εσωτερικής ζώνης  θα κατασκευαστούν από την Αselsan.

To σοναρ εντοπισμού δυτών DDS 9000 της Κοnsberg έχει μέγιστη εμβέλεια 1000μ και επιτρέπει τον εντοπισμό δυτών σε απόσταση 600μ

  Η επιλογή των δύο κύριων ναυστάθμων του ΤDK στο Αιγαίο για την εφαρμογή του προγράμματος, έχει προφανή κίνητρα: Το τουρκικό επιτελείο αξιολόγησε την υποβρύχια απειλή που αντιπροσωπεύουν οι αμφίβιοι καταδρομείς του ελληνικού στρατού  ως αρκετά σοβαρή, ώστε να επενδύσει ικανό χρόνο και χρήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

Και οι δύο ναύσταθμοι (Ακσάζ,Φώκαια) του τουρκικού ναυτικού βρίσκονται σε μικρή απόσταση από μοίρες αμφίβιων καταδρομών στις νήσους του Ανατολικού Αιγαίου. Η δε ναυτική βάση Φώκαιας, είναι έδρα των αποβατικών δυνάμεων του TDK και της ΤΞ Πεζοναυτών και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20νμ από την Λέσβο και 30 νμ από την Χίο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.