ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ζητούν την απελευθέρωση του κούρδου ηγέτη Οτσαλάν

Ζητούν την απελευθέρωση του κούρδου ηγέτη Οτσαλάν

Χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη για να γιορτάσουν το κουρδικό νέο έτος, το Νεβρόζ και να ζητήσουν την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο ηγέτης των Κούρδων  συνεχίζει από τη φυλακή τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις τουρκικές Αρχές.

Το Νεβρόζ γιορτάζεται κανονικά στις 21 Μαρτίου, όμως το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) αποφάσισε φέτος να ξεκινήσουν νωρίτερα οι εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Καζλίτσεσμε, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, απηύθυναν έκκληση να αποφυλακιστεί ο Οτσαλάν, ο οποίος εδώ και 13 χρόνια εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

«Λευτεριά για τον Οτσαλάν, λευτεριά για τον Άπο» αναγραφόταν στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Σύμφωνα με κουρδικές και κυβερνητικές πηγές, ο ιστορικός ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) θα κηρύξει μονομερή εκεχειρία την Πέμπτη, με την ευκαιρία του Νεβρόζ. Σε ένδειξη καλής θέλησης, το ΡΚΚ απελευθέρωσε την περασμένη Τετάρτη οκτώ Τούρκους που κρατούσε ομήρους εδώ και δύο χρόνια στο Βόρειο Ιράκ.

Στα τέλη του 2012 η Άγκυρα ξεκίνησε συνομιλίες, μέσω των μυστικών υπηρεσιών, με τον Οτσαλάν, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι από το 1984. 

Ο Οτσαλάν, ο οποίος μέχρι πρόσφατα είχε επαφή μόνο με τους δικηγόρους του, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει δύο φορές και με αντιπροσωπεία Κούρδων βουλευτών. Στην τελευταία συνάντησή τους, έδωσε στους βουλευτές τρεις επιστολές, στις οποίες περιγράφει τον «ειρηνευτικό οδικό χάρτη». Η μία απευθύνεται στο BDP, η άλλη στις οργανώσεις του PKK στην Ευρώπη και η τρίτη στη στρατιωτική διοίκηση του PKK στο Ιράκ.

Την ερχόμενη εβδομάδα βουλευτές του BDP αναμένεται να επισκεφθούν και πάλι τον Οτσαλάν στη φυλακή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.