Η Τουρκία αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο και όχι μόνο, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί του αντίθετου.

Συγκεκριμένα η Άγκυρα με νέα NAVTEX πραγματοποιεί αποβατική άσκηση στη ανατολική Θράκη ενώ έχει στείλει και δύο φρεγάτες κι ένα υποβρύχιο στην περιοχή που δέσμευσε για έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική ΑΟΖ. Ταυτόχρονα παραμένουν πλησίον του Καστελόριζου γύρω στα 15 τουρκικά πλοία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι έστειλαν στην θαλάσσια περιοχή όπου με παράνομη NAVTEX έχουν δεσμεύσει για την διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ένα υποβρύχιο και δύο φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ-200ΤΝ, όμοιες με της ελληνικές του τύπου αλλά με διαφορετικό αντιπυραυλικό σύστημα: Χρησιμοποιούν το Sea Guard της γερμανικής πλέον Oerlikon Contraves, νυν Rheinmetall

Η κίνηση τόσο του τουρκικού υποβρυχίου, όσο και των δύο φρεγατών, παρακολουθείται στενά από την ελληνική φρεγάτα «Κανάρης» η οποία μέχρι πρότινος συμμετείχε στη δύναμη UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο και τώρα πλέει στην ευρύτερη περιοχή.

Να σημειώσουμε πως ιδιαίτερα η παρουσία των δύο φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200 ΤΝ στην εν λόγω περιοχή είναι κάτι που προβληματίζει την ελληνική πλευρά, δεδομένου της δύναμης πυρός αλλά και των αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων που διαθέτει ο συγκεκριμένος τύπος.

Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί και παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή, δεδομένου πως πέραν της, έστω και μειωμένης, κινητικότητας που εξακολουθεί και παρατηρείται στο τουρκικό Π.Ν, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τις 2 Αυγούστου η σχετική NAVTEX, ενώ και το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας με άγνωστες τις προθέσεις του.

Αλλά η Άγκυρα δεν περιορίζεται μόνο σε κινήσεις στο ΝΑ Αίγαιο και την ΝΑ Μεσόγειο: Βάσει NAVTEX της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, δεσμεύουν την θαλάσσια περιοχή του ΒΑ Αιγαίου που αφορά τον κόλπο του Ξηρού για αποβατικές ασκήσεις και ασκήσεις θαλάσσιας ναρκοθέτησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συγκεκριμένη NAVTEX έχει ισχύ από σήμερα μέχρι και τις 29 του μήνα, με την περιοχή που έχει δεσμευθεί να αφορά κυρίως σε χωρικά τουρκικά, αλλά και διεθνή ύδατα.