Νέα στοιχεία για το τουρκικό μαχητικό TFX

Νέα στοιχεία για το τουρκικό μαχητικό TFX

Νέες φωτογραφίες του εγχώριας σχεδίασης νέου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Σε αυτές διακρίνονται τόσο τα γενικά χαρακτηριστικά της σχεδίασης  όσο και οι γενικές διαστάσεις που θα έχει σε σύγκριση με άλλα μαχητικά.

Στις νέες φωτογραφίες που βασίζονται σε εικόνες επεξεργασμένες με τη βοήθεια υπολογιστή φαίνεται ένα μαχητικό που η σχεδιαστική φιλοσοφία του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις λύσεις που υιοθετεί το F-35A Lightning II με χαρακτηριστικά Stealth  ενώ περιλαμβάνει την υιοθέτηση 2 κινητήρων.

Σε άλλο σχεδιάγραμμα διακρίνεται ότι οι γενικές διαστάσεις είναι σε γενικές γραμμές ελαφρώς μικρότερες του Eurofighter Typhoon. Δεν αποκλείεται πάντως η σχεδίαση να καταλήξει σε διάταξη ενός κινητήρα τόσο για λόγους κόστους όσο και λόγω τεχνικών δυσκολιών που προκύπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις και απαιτούν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας που δεν διαθέτει αυτήν τη στιγμή η Τουρκία.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ήδη τη σύναψη συμφωνίας με τη σουηδική Saab για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην εγχώρια σχεδίαση μαχητικού αεροσκάφους, όπως ανακοίνωσε η τουρκική TAI (Turkish Aerospace Industries).

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2011 το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) είχε αναθέσει στην TAI σύμβαση για τη βασική σχεδίαση ενός νέου μαχητικού με την κωδική ονομασία TF-X και ενός εκπαιδευτικού αεροσκάφους προκεχωρημένης εκπαίδευσης.

Από τότε μέχρι σήμερα οι Τούρκοι έχουν διεξάγει διαπραγματεύσεις με τους Σουηδούς (Saab) και την Νότια Κορέα (KAI: Korean Aerospace Industries) προκειμένου να καταλήξουν στην επιλογή του παρόχου τεχνογνωσίας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θεωρείται ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας και κόστους και με ισχυρές πιθανότητες το τελικό προϊόν να υπολείπεται σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές επιδόσεις σε σχέση με το πρότυπο και τον διεθνή ανταγωνισμό

Μέχρι το 2014 θα έχει οριστικοποιηθεί από την Turkish Aerospace Industries (TAI) το σχέδιο του με στόχο να γίνει επιχειρησιακό το 2023 στα εκατοστά γενέθλια της τουρκικής Δημοκρατίας.

Θεωρείται βέβαιο το γεγονός ότι παρά την εμπειρία της τουρκικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας σε συμπαραγωγές μαχητικών τόσο με το F-16 όσο και με το F-35, η εξ ολοκλήρου παραγωγή ενός μαχητικού εγχώριας σχεδίασης είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση που απαιτεί την ύπαρξη μεγάλης τεχνολογικής βάσης που ακόμη και χώρες όπως η Κίνα με μεγάλες προσπάθειες στο σχετικό τομέα υπολείπεται κατά πολύ από το να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο μαχητικό σε επίπεδο πλήρους παραγωγής..

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.