ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ο Οτσαλάν θα κηρύξει επισήμως την έναρξη αποχώρησης των ανταρτών από την Τουρκία

Ο Οτσαλάν θα κηρύξει επισήμως την έναρξη αποχώρησης των ανταρτών από την Τουρκία

Ένα ανώτερο εκτελεστικό στέλεχος και δύο βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) επισκέπτονται σήμερα τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος αναμένεται να προβεί σε επίσημη δήλωση για τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να τερματιστεί ο μακρόχρονος ένοπλος αγώνας των Κούρδων στην Τουρκία για αυτονομία, που έχει προκαλέσει το θάνατο 40.000 ανθρώπων αναφέρει το ΑΠΕ.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι τρεις πολιτικοί του BDP μεταβαίνουν σήμερα στις φυλακές της νήσου Ιμραλί, όπου κρατείται ο Οτσαλάν, για να τον επισκεφθούν.

Την ίδια ώρα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μετά τη συνάντηση αναμένεται ότι ο Κούρδος ηγέτης θα καλέσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να ξεκινήσει την ανάκληση των ανταρτών του από την Τουρκία, παρά την διένεξη που υπάρχει με την Άγκυρα όσον αφορά τους όρους της αποχώρησής τους.

Η ηγεσία του PKK στο ορεινό βόρειο Ιράκ αξίωσε νομική προστασία για να προληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση εναντίον τους κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης αποχώρησής τους από το τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα αυτό.

“Ο Οτσαλάν θα κηρύξει επισήμως την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης“, έγραψε στο Twitter ο Εγιούπ Καν, αρθρογράφος της φιλελεύθερης εφημερίδας Ραντικάλ.

Το PKK κήρυξε κατάπαυση του πυρός με την Τουρκία τον περασμένο μήνα ανταποκρινόμενο σε σχετική εντολή που εξέδωσε ο Οτσαλάν έπειτα από μήνες συνομιλιών με την Άγκυρα για να σταματήσει η σύρραξη, η οποία άρχισε το 1984.

Το επόμενο βήμα είναι η μετάβαση των ανταρτών του PKK από το τουρκικό έδαφος στις βάσεις τους στα βουνά του βορείου Ιράκ, αλλά οι αντάρτες δηλώνουν ότι μπορεί να είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις από τα τουρκικά στρατεύματα αν το κοινοβούλιο δεν τους χορηγήσει νομική προστασία.

Εκατοντάδες αντάρτες του PKK υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την διάρκεια προηγούμενης αποχώρησής τους το 1999 μετά την σύλληψη του Οτσαλάν και την καταδίκη του για προδοσία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι εγγυάται ο ίδιος πως δεν θα υπάρξει μια επανάληψη των συγκρούσεων αυτού του είδους, αλλά σημείωσε ότι αντιτίθεται σε ένα νομοθέτημα και ότι αντ΄αυτού οι αντάρτες είναι αυτοί που θα πρέπει να αφοπλιστούν προτού αναχωρήσουν για το Ιράκ ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν μάχες με τις τουρκικές δυνάμεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.