ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ναυτικό δίαυλο στο Βόσπορο σχεδιάζει η Άγκυρα

Ναυτικό δίαυλο στο Βόσπορο σχεδιάζει η Άγκυρα

Μεγαλεπήβολα σχέδια κολοσσιαίων διαστάσεων εξαγγέλλει η Τουρκία, η οποία φαίνεται ότι έχει παρασυρθεί σε μεγαλοϊδεατισμούς που προκαλούν τουλάχιστον ερωτηματικά για το βαθμό των επεκτατικών βλέψεων που έχει στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και στο κατα πόσο αυτά μπορούν στην πραγματικότητα να υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Άγκυρα ετοιμάζει την φάση υλοποίησης των σχεδίων για την κατασκευή ενός ναυτικού δίαυλου μήκους 45km από τον οποίο θα διέρχονται εμπορικά πλοία.

Στόχος είναι η σύνδεση του Εύξεινου Πόντου με την Προποντίδα ώστε να αποσυμφορηθεί η κίνηση της ναυσιπλοΐας στα στενά του Βοσπόρου που είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα περάσματα στον κόσμο.  

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε στις 27 Απρ 2011, το λεγόμενο «φιλόδοξο πρόγραμμα», με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής του το 2023, έτος κατά το οποίο συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής η Τουρκική Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε μάλιστα και ονομασία στο φιλόδοξο έργο που έχει την ονομασία « Κανάλι Κωνσταντινούπολης» και αποτέλεσε μια φιλόδοξη προεκλογική δέσμευση το 2011.

Με την κατασκευή του καναλιού στην πραγματικότητα θα υπάρχουν δύο χερσόνησοι (Ασιατική πλευρά Τουρκίας και Ανατολική Θράκη) και μία νήσος. Στην ουσία νήσος θα είναι η πόλη της Κων/λης, η οποία θα περικλείεται από δύο θάλασσες και δύο στενά.

Σύμφωνα με τα σχέδια μέρος των εκσκαφών θα χρησιμοποιηθεί για επιχωματώσεις στο βορειοδυτικό τμήμα του Βοσπόρου με σκοπό την δημιουργία ενός τρίτου αεροδρομίου στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι τα σχέδια αυτά έχουν χαρακτηριστεί ακόμη και εντός Τουρκίας ως «μη ρεαλιστικά» αν και τουρκική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φώς» για την υλοποίηση του υπερβολικά φιλόδοξου σχεδίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία αναφορά για το συνολικό κόστος, κάτι που άλλωστε είναι απολύτως αναμενόμενο, καθώς εκτιμάται σε δεκάδες δισ. που η Τουρκία (ακόμη και με την πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη που έχει σημειώσει) θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει στο σύνολο τους για την ολοκλήρωση του έργου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.