“Στριμωγμένο” το ΥΠΕΘΑ για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ…

“Στριμωγμένο” το ΥΠΕΘΑ για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ…

Συσκέψεις υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με αντικείμενο το μέλλον  των αμυντικών βιομηχανιών  ΕΛΒΟ και  ΕΑΣ, ΕΑΒ  αλλά και  της  ΛΑΡΚΟ  έχουν προγραμματισθεί για το απόγευμα της Δευτέρας. 

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επικρατεί μεγάλος προβληματισμός. Μπορεί από τις παραπάνω εταιρείες μόνο τα ΕΑΣ τυπικά να είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου, αλλά είνα το ΥΠΕΘΑ είναι ο βασικός πελάτης και της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος έχει δεσμευθεί ότι δεν θα κλείσουν οι εταιρείες αυτές, αλλά το ίδιο είχε δεσμευθεί οτι δεν θα υπάρξουν απολύσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ήδη το υπουργείο Οικονομικών που ελέγχεται φυσικά 100% από την τρόικα, έχει βγάλει λίστα με 500 πολιτικούς υπαλλήλου που θα απολυθούν.

Η σύσκεψη που ξεκινά σε λιγότερο από 1,5 ώρα από τώρα θα γίνει με την συμμετοχή της Φ.Γεννηματά η οποία είναι γεγονός ότι με την “υψηλή εποπτεία” και κάλυψη του Δ.Αβραμόπουλου έχει δώσει αγώνα για να μην κλείσουν οι βιομηχανίες, όμως το θέμα ξεπερνά όλους τους παραπάνω. 

Η τρόικα κάνει κουμάντο, αυτή θα αποφασίσει. Π.χ. μετά την απόφαση-βόμβα της ΕΕ για την ΛΑΡΚΟ που απαγορεύει την πώληση της εταιρείας οι προοπτικές για την ΛΑΡΚΟ (την κορυφαία βιομηχανία της Ευρώπης σε παραγωγή νικελίου, υλικού άκρως απαραίτητου στην αμυντική βιομηχανία και την αεροδιαστημική!) είναι “μαύρες”.

Αργότερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί για το θέμα της ΛΑΡΚΟ με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μάκη Παπαγεωργίου.

Οσον αφορά στη ΛΑΡΚΟ,  σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και πάλι με τη συμμετοχή των κ.κ. Στουρνάρα και Παπαγεωργίου, ο σύμβουλος του  Δημοσίου (Price  Waterhouse Coopers)  υποστήριξε  τη  λύση  της ένταξης  της  επιχείρησης  στις  διατάξεις  του  πτωχευτικού  δικαίου  (Αρθρο 99) προκειμένου  να  προστατευτεί από  τους πιστωτές  της, κυρίως από την  ΔΕΗ  η οποία  διεκδικεί 300  εκατ. ευρώ μέσω της Δικαιοσύνης.

Βάσει μνημονίου και προαπαιτούμενων δράσεων, τα σχέδια  εξυγίανσης  των  τεσσάρων προβληματικών   εταιριών  του  Δημοσίου  θα   πρέπει  ολοκληρωθούν  ως  το τέλος  του  μήνα  και  να  εφαρμοστούν ως το τέλος του έτους.

Και για τις τέσσερις εταιρείες, ΛΑΡΚΟ,   ΕΑΣ  EAB και  ΕΛΒΟ,  υπάρχει  απόφαση  των  συναρμόδιων  υπουργείων  Οικονομικών  και  Αμυνας  για  εκκαθάριση  εν  λειτουργία, δηλαδή κλείσιμο, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Την περασμένη  εβδομάδα  το  υπουργείο  Οικονομικών είχε συναντήσεις με τους  συμβούλους  του Δημοσίου για τις αμυντικές βιομηχανίες και ενημερώθηκε για τα εναλλακτικά σενάρια με κοινό παρονομαστή τη βιωσιμότητα των δύο επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως αρνητικά…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.