ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τραγικές καταστάσεις στις μεταφορές υλικού από ΗΠΑ

Τραγικές καταστάσεις στις μεταφορές υλικού από ΗΠΑ

Δεν έφτανε η οικονομική δυσπραγία των Ενόπλων  Δυνάμεων που έχει δημιουργήσει μύρια όσα προβλήματα από την μη προμήθεια ανταλλακτικών και υλικών τα τελευταία έτη λόγω  έλλειψης πόρων στους τρεις Κλάδους (ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ) , αλλά στο όλο σκηνικό προστίθενται και σοβαρές δυσλειτουργίες στην παράδοση των συστημάτων κυρίως από τις ΗΠΑ.

Δυσλειτουργίες που προκαλούνται από την επιμονή ορισμένων επιτελών  να επιλέγουν μεταφορικές εταιρείες δίχως εμπειρία και άσχετες με τις διαδικασίες εκτελωνισμού αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ που έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ροή ανταλλακτικών και των συστημάτων που έχουν σταλεί στις ΗΠΑ για επισκευή.

Δηλαδή και δεν υπάρχουν κονδύλια για προμήθεια ανταλλακτικών, αλλά και όταν εξοικονομούνται, τα ανταλλακτικά δεν παραδίδονται γιατί οι δαιδαλώδεις διαδικασίες μεταφοράς αμυντικών υλικών από τις ΗΠΑ δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από εταιρείες που συνήθως ασχολούνται με μεταφορές … γραφείων και επίπλων.

Αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να … αγνοείται η τύχη πανάκριβων οπλικών συστημάτων, όπως έγινε με συγκεκριμένο υπερπολύτιμο όπλο του Πολεμικού Ναυτικού που εστάλη για επισκευή και μετά δεν ήξεραν καν σε ποια αποθήκη του τελειωνείου βρισκόταν!

Οι ίδιες οι υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τις ελληνικές αρχές και ειδικά το υπουργείου Εθνικής Άμυνας να είναι πιο … σοβαροί σε αυτά τα θέματα και τις αποστολές να τις αναλαμβάνουν εταιρείες που έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Διότι κατά έναν πρωτοφανή τρόπο έχουν παρατηρηθεί παρακρατήσεις υλικών των ΕΔ αξίας εκατομμυρίων δολαρίων (τα οποία έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος) εδώ και περισσότερα από 3 έτη σε αποθήκη μεταφορικής εταιρείας στις ΗΠΑ με το πρόσχημα της διαφωνίας στο τίμημα αποθήκευτρων από αμερικάνικη εταιρεία Ελληνοαμερικάνων μεταναστών!!!

Σύμφωνα δε με αποκλειστικές πληροφορίες μας ,πολλά από τα υλικά αυτά είχαν ημερομηνία λήξης από τον κατασκευαστή τους το 2010, 2011 και 2012 ! Και δεν έφτανε μόνο  το πατατράκ αυτό, μάθαμε πρόσφατα ότι η εταιρεία αυτή μήνυσε και το Ελληνικό Δημόσιο!

Άλλο παράδειγμα των παρανοϊκών καταστάσεων που έχουν επικρατήσει στο χώρο των μεταφορών αμυντικών προϊόντων από τις ΗΠΑ είναι η επιλογή προ ετών μεγάλης ελληνικής πολυμετοχικής εταιρείας (για τις αερομεταφορές από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα) η οποία επίσης δεν είχε την εμπειρία στο αντικείμενο κι έτσι δεν ενεργοποίησε ποτέ την υπογραφόμενη σύμβαση με αποτέλεσμα να μείνουν τα προϊόντα στο λιμάνι των ΗΠΑ αμανάτι!

Πρόσφατα δε, άλλη ,μεγάλη μεν  ελληνική εταιρεία (συνεργαζόμενη με την ως άνω εταιρεία η οποία  μήνυσε το Ελληνικό Δημόσιο) μειοδότησε σε πρόχειρο διαγωνισμό του ΓΕΑ και δεν είχε τη δυνατότητα να εκτελωνίσει και διασαφήσει υλικά ελληνικών F16 που είχαν σταλεί στις ΗΠΑ για επισκευές, ενώ εδώ και 3 μήνες (!) προσπαθεί να βγάλει στις ΗΠΑ άδεια εξαγωγής για να αποστείλει δωρεάν υλικά FMS, ενώ οι αμερικανικές αρχές είναι βέβαιο ότι θα χρεώσουν με αποθηκευτικά και άλλα έξοδα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη μεγάλη χρονοτριβή.

Μέσα στο καλοκαίρι η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον  αλλά και οι εν Ελλάδι αρμόδιες υπηρεσίες, έγιναν  αποδέκτες  πλήθους παραπόνων από αμερικανικές υπηρεσίες για την πρωτοφανή  αυτή καθυστέρηση στην επιλογή (τουλάχιοστον) πρόχειρου ανάδοχου μεταφορέα δίχως εμπειρία και εξειδίκευση στον τόσο ευαίσθητο τομέα μεταφοράς στρατιωτικών υλικών .

Η ροή των υλικών δεν είναι πλεόν συνεχής, αφού οι ανάδοχοι  δεν έχουν ούτε δυνατότητα διαχείρισης διαβαθμισμένων υλικών των Ε.Δ,ούτε εξουσιοδότηση κι έγκριση των αρμοδίων αρχών στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και αδυναμία συντήρησης αμυντικού εξοπλισμού  των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέτοιες  βέβαια άσχετες με το αντικείμενο  εταιρείες, ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τις Ε.Δ., παράθυρο όμως τους ανοίγουν «επιτήδειοι»  εντός των επιτελείων που κάνουν αποδέκτες άπειρες εταιρείες χωρίς ουδεμία αξιολόγηση της σχετικής ικανότητας και εμπειρίας τους, βρίσκοντας εύκολες λύσεις σε πρόχειρους διαγωνισμούς με περιορισμένο budget που τους δίνει το δικαίωμα να επιλέγουν τον κάθε τυχαίο .

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα έπρεπε να τηρούνται οι αυστηρότεροι δυνατοί όροι στην αξιολόγηση από τα επιτελεία με κριτήρια την αποδεδειγμένη εμπειρία με συγκεκριμένα εργα διαχείρισης σε συνδυασμό με το φθηνό κόστος και επιβολή ρητρών από τη μη τήρηση του γράμματος της σύμβασης .

Αντίστοιχη φιλοσοφία και βούληση φαίνεται ότι υπάρχει για τη διαχείριση  μεταφοράς  των οικοσκευών στελεχών του ΥΕΘΑ αλλά  και Υπουργείου Εξωτερικών που μετακινούνται από/προς  την Ελλάδα ανά τον κόσμο καθώς η επιτροπή που αποφασίζει για την κατάρτιση της σχετικής λίστας αποδεκτών εταιρειών για το έργο καθυστερεί συστηματικά εδώ και 3 μήνες για τη σύνταξη της δημιουργώντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους μετακινούμενους υπαλλήλους των υπουργείων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.