ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

“Σχέδιο για ΑΟΖ και νέες συμμαχίες”

“Σχέδιο για ΑΟΖ και νέες συμμαχίες”

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού,υποστήριξε ότι παρά τις μειώσεις στς αμυντικές δαπάνες κατά 50% δεν θα έχει μειωθεί η αποτρεπτική ισχύς των ΕΔ ότι η Ελλάδα θα αναλάβει εκείνες τις κινήσεις που οφείλει στο θέμα της ΑΟΖ και ότι θα “αναπτύξει με άξονα την αμυντική βιομηχανία νέες σχέσεις και νέες συμμαχίες” προφανώς εννοώντας το ενδιαφέρον της Ρωσίας για αγορά των ΕΛΒΟ και ΕΑΣ.

Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανήκουν στο Έθνος μας. Ανήκουν σε ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό, από τον οποίο προέρχονται και του οποίου αποτελούν εκλεκτό κομμάτι.

    Πρέπει να είναι ένας χώρος που μας ενώνει, όχι ένας χώρος που μας χωρίζει. Ένας χώρος συνάντησης, από όποιο σημείο ιδεολογικής ή πολιτικής εκκίνησης ξεκινάει ο καθένας. Για αυτό ο κομματισμός, η μικροκομματική και μικροπολιτική σκοπιμότητα είναι στοιχεία, που πρέπει να μείνουν απ’ έξω από τη συνολική αντιμετώπιση του πολιτικού κόσμου προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, για να μπορούμε να βλέπουμε με καθαρό μάτι τις εθνικές προτεραιότητες, που συνδέονται με αυτές. Ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι χώρος προσφοράς και αφοσίωσης προς την πατρίδα, χώρος με αξιακούς κώδικες και ιδανικά.

    Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος εξασφαλίζουν και κατοχυρώνουν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Εγγυώνται την εθνική κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική ακεραιότητα. Χωρίς να είναι εγγυημένα τα στοιχεία αυτά, δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία, δεν μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει καμία οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, γιατί το αγαθό της εθνικής ασφάλειας είναι πολύτιμο, είναι υπέρτατο αγαθό.

        Η Ελλάδα σήμερα, έχει εμπλακεί, όχι από δική της υπαιτιότητα, σε έναν ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον κερδίσουμε.

    Τώρα, έφτασε η ώρα της Ευρώπης. Μέχρι τώρα, ο Ελληνικός Λαός έκανε μεγάλες θυσίες. Το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας αλλά και διαρθρωτικών αλλαγών, που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων πριν από λίγες μέρες, αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό και βάζει την Ευρώπη προ των ευθυνών της.

    Ο Ελληνικός Λαός δεν επαιτεί. Ο Ελληνικός Λαός είναι περήφανος, κυρίαρχος και αξιοπρεπής. Ζητάμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τους ισχυρούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και άλλες, για να μπορέσει συνολικά η Ευρώπη και όχι μόνο η Ελλάδα, να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδά της και να ξαναβρεί το δρόμο προς την πολιτική και οικονομική ενοποίησή της, σύμφωνα με τις επιταγές και τα οράματα των θεμελιωτών της Ενωμένης Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ένας κορυφαίος Γερμανός πολιτικός, ο δημιουργός της Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αντενάουερ.

    Μίλησα πριν για έναν ιδιότυπο οικονομικό πόλεμο. Σε αυτήν την αναμέτρηση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

    Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν ένα μεγάλο φορτίο, δυσβάσταχτο αλλά ιστορικό, από τις περικοπές που αναλαμβάνει όλος ο Ελληνικός Λαός. Περικοπές που κρίθηκαν απαραίτητες για να σωθεί η χώρα και να πετύχει η προσπάθεια εθνικής σωτηρίας και εθνικής ανασυγκρότησης, που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση της τρικομματικής συνεργασίας με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στηριζόμενη από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

    Δεν θα σας κουράσω με αριθμούς. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά, ότι το 2009 ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έφτανε τα 6,5 δισεκατομμύρια. Το 2012 θα κυμανθεί στα 3,715 και το 2013 θα πέσει στα 3,3 δισ. Γενναίες περικοπές, που δεν έθιξαν όμως ούτε πρόκειται να θίξουν το αξιόμαχο, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την υψηλή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Περικοπές σε λειτουργικά έξοδα, σε εξοπλιστικές δαπάνες και μικρές περικοπές στα μισθολογικά.

        Δώσαμε πολύ μεγάλη μάχη, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια, θέλω να ευχαριστήσω τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για την πολύ στενή και αποδοτική συνεργασία, που είχαμε όλοι μαζί, καθώς και τους δύο Υφυπουργούς, γιατί καταφέραμε αυτές οι μειώσεις να είναι μεσοσταθμικά στα επίπεδα του 7% και όχι παραπάνω. Ταυτόχρονα, είναι προς τιμήν της στρατιωτικής ηγεσίας, που δέχθηκε και προσπάθησε μαζί μας, ώστε αυτές οι μειώσεις στους πολύ χαμηλούς βαθμούς να είναι κάτω από το 5%, ενώ στους πιο ψηλούς βαθμούς να είναι σαφώς πάνω από το 7%, για να βγει ο μεσοσταθμικός όρος του 7%.

        Όπως σας είπα, όμως, το πιο σημαντικό είναι, ότι μέσα από πολύ σκληρή δουλειά καταρτίσαμε και προωθούμε τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που είναι μία δομή αυστηρά προσανατολισμένη στα μεγάλα στρατηγικά ζητούμενα του 21ου αιώνα και στο Εθνικό Αμυντικό Δόγμα. Με βάση αυτή τη νέα δομή, και όχι στον αέρα, έγιναν οι απαραίτητες περικοπές για να σωθεί η χώρα.

Μπορώ, όμως, να σας διαβεβαιώσω για το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, για την υψηλή αποτρεπτική ικανότητά τους και για την υψηλή επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

Αξίζει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και το λέω για να ακουστεί μέσα από τη Βουλή των Ελλήνων- δημόσιος έπαινος στους άντρες και τις γυναίκες, που υπηρετούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί έχουν αποσυνδέσει το όποιο δίκαιο παράπονο ή την όποια δίκαιη διαμαρτυρία από την ανάγκη επιτέλεσης του καθήκοντος, από την ανάγκη να τιμούν τον όρκο που έχουν δώσει και να είναι πιστοί και συνεπείς στην αποστολή, που τους έταξε το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Είναι, άλλωστε, κομμάτι του Ελληνικού Λαού, συμμερίζονται τις αγωνίες του, αφουγκράζονται τα προβλήματά του. Είναι προς τιμήν τους.

Αξίζει, παράλληλα, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά μας, τους ηρωικούς πιλότους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που είναι από τους καλύτερους πιλότους στον κόσμο, που φέρουν σε πέρας με επιτυχία τις αναχαιτίσεις, όταν κακοί γείτονες προχωρούν σε παραβάσεις και παραβιάσεις του δικού μας εναέριου χώρου.

Αξίζει, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά του Πολεμικού Ναυτικού και στα παιδιά του Στρατού Ξηράς, που δίνουν τη μάχη, είτε στη θάλασσά μας, για να προστατεύσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είτε στον Έβρο, είτε στα νησιά μας, για να μπορέσει η χώρα να αισθάνεται ασφαλής και ο λαός μας να μπορεί να κάνει αυτήν την καθημερινή προσπάθεια, για να ξεφύγει από την κρίση και να ανακάμψει.

Αξίζει, επίσης, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βρίσκονται στα μετόπισθεν, στις μονάδες βάσης, στις μονάδες συντήρησης, στις μονάδες υποστήριξης και των τριών κλάδων: Στρατός Ξηράς, Ναυτικό, Αεροπορία, που είναι απαραίτητη η δουλειά τους και η συνεισφορά τους, για να μπορούν επιχειρησιακά να είναι δυνατές οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Σας καλώ να σκεφτείτε και το  τεράστιο κοινωνικό έργο, που παράγουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, από την αποτελεσματική συνδρομή στις πυρκαγιές, όπως πρόσφατα στις πυρκαγιές του καλοκαιριού (Χίος, Άθως και ούτω καθεξής) μέχρι – και θα το πω, γιατί δεν είναι γνωστό – τη δύσκολη καθημερινότητα, που περνάνε στην Ελλάδα πολλές κοινωνικές κατηγορίες.

Ίσως δεν ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι με βάση μία συμφωνία που υπογράψαμε με τον Υπουργό Παιδείας, αυτήν τη στιγμή καθηγητές και διδάσκαλοι σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μπορούν να σιτίζονται σε λέσχες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ζούμε σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ρευστότητα και υψηλή επικινδυνότητα. Πρέπει να ανακάμψουμε γρήγορα σε ό, τι αφορά στα δημοσιονομικά και οικονομικά μας προβλήματα, γιατί η οικονομική κρίση, το σημερινό δημοσιονομικό πρόβλημα, δεν μπορεί να χαρακτηρίζει την Ελλάδα και αυτό το λέω σε όλες τις επαφές μου και σε όλα τα φόρα που συμμετέχω ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας: ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, διμερείς επαφές με ΗΠΑ, με Ευρώπη, με χώρες του αραβικού κόσμου, με το Ισραήλ.

Αν χαρακτηρίζει κάτι την Ελλάδα και αν αποτελεί κάτι διαχρονικά δεδομένο για την ιστορική μας ταυτότητα, εκτός από τα υπόλοιπα -πολιτισμό, παράδοση, γλώσσα- είναι, ότι αποτελεί χώρα-κλειδί για το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση, στον γεωπολιτικό της ρόλο, στις Ένοπλες Δυνάμεις της και στον Λαό της. Και χάρη στον πλούτο της, φυσικό και ορυκτό -μεταξύ των οποίων και οι υδρογονάνθρακες- θα αναπτυχθεί πρόγραμμα από τις πρωτοβουλίες που θα λάβουμε στα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Αναπτύσσουμε στον τομέα της αμυντικής διπλωματίας έντονη δραστηριότητα στην ταραγμένη ζώνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Θεωρούμε, ότι η αναβάθμιση των σχέσεών μας με το Ισραήλ αλλά και με χώρες του αραβικού κόσμου, όπως η Αίγυπτος, συμβάλλει αποφασιστικά στο να αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή, σε μία περιοχή που παρατηρούνται ραγδαίες ανατροπές και ανακατατάξεις και στην οποία η Ελλάδα παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς.

Θέλω να σας πω ακόμη, ότι λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για συνέργιες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπως επίσης και για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με σημαντικές χώρες-συμμάχους μας αλλά δημιουργώντας ταυτόχρονα και νέες φιλίες και νέες συμμαχίες.

Πολλά έχω να πω ακόμα για τη δουλειά, που γίνεται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά ο χρόνος δεν επαρκεί.

Θα κλείσω με μία σκέψη. Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η Ελλάδα στους πολέμους αυτούς διπλασίασε την επικράτειά της. Απελευθερώσαμε τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Αυτά τα κατορθώματα, τα πέτυχαν οι δικοί μας άνθρωποι, τα πέτυχαν άνθρωποι από το κύτταρο των οποίων προερχόμαστε και εμείς.

Στο χέρι μας είναι, να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις του σήμερα και του αύριο και να βγούμε νικητές σε αυτόν τον ακήρυχτο αλλά ιδιότυπο οικονομικό πόλεμο, που μας έχει επιβληθεί, αρκεί να διατηρήσουμε την εθνική ενότητα, την εθνική και κοινωνική συνοχή.

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, γιατί ψήφος εμπιστοσύνης είναι η ψήφος στον προϋπολογισμό, που θα κληθούμε να δώσουμε.

Ευχαριστώ πολύ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.