Π.Καμμένος: «Θα παραιτηθώ και θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση αν περάσει η Συμφωνία από τα Σκόπια» – Έρχονται εκλογές;

Π.Καμμένος: «Θα παραιτηθώ και θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση αν περάσει η Συμφωνία από τα Σκόπια» – Έρχονται εκλογές;

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος ξεκαθαρίζει ότι αν «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια τότε θα παραιτηθεί και θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση.

Οι νέες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ήρθαν λίγες ώρες μετά τις συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσε η σκοπιανή πλευρά, τις οποίες κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν «συμβατές» με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά την επίσκεψή του στην 1η Στρατιά νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο Πάνος Καμμένος έριξε εκ νέου λάδι στη φωτιά, λέγοντας: «Εάν συνεχίσει και ψηφιστεί η συνθήκη των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ , εγώ θα παραιτηθώ από υπουργός Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνοντας όλο το βάρος αυτής της ευθύνης και θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση».

Χαρακτήρισε «νεκρή» τη Συμφωνία, υπογραμμίζοντας: «Φαίνεται από τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ ότι από την πλευρά της σκοπιανής ηγεσίας, έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις προκλητικές αναφορές τους και τις αλυτρωτικές τους βουλήσεις, πράγμα που πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει στην απαξίωση αυτής της συνθήκης που έτσι και αλλιώς είναι νεκρή με αυτά που κάνουν».

Πάντως λίγο αργότερα συνεργάτες του ΥΕΘΑ ανασκεύασαν και είπαν πως πάγια θέση του Πάνου Καμμένου και των υπολοίπων Υπουργών και στελεχών των ΑΝΕΛ είναι ότι θα παραιτηθούν και θα αποχωρήσουν από την Κυβέρνηση, όταν η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην Ελληνική Βουλή.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τις συνταγματικές τροπολογίες στην ΠΓΔΜ
Συμβατές με τη συμφωνία των Πρεσπών κρίνουν πηγές από την κυβέρνηση τις συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης.

Πηγές από την κυβέρνηση σημειώνουν πως στο πλέον επίμαχο σημείο, δηλαδή στην παράγραφο 3 του άρθρου 49, η νέα διατύπωση που αναφέρεται στη «diaspora» (ομογένεια) είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος.

Ως εκ τούτου, ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας, πλέον, η πορεία εφαρμογής συνεχίζεται.

Οι ίδιες πηγές, σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούσαν πως οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησε προσφάτως ο κ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας αλλά και για τη «μακεδονική» ταυτότητα, ήταν για «εσωτερική κατανάλωση», καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός της γείτονος τις «ανακάλεσε»: «Οι όποιες, τουλάχιστον ατυχείς, δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ (τις οποίες ανακάλεσε τονίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 4(3)), έγιναν προφανώς για εσωτερικές σκοπιμότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή στήριξη στη συμφωνία, αλλά η προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει».

Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας οι οποίες, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας.

Το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στο εν λόγω σχόλιο σε συνέχεια της κατάθεσης από τη σκοπιανή κυβέρνηση των τελικών κειμένων τροπολογιών του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας κατέθεσε στη Βουλή τέσσερις τροπολογίες. Η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.

Στην τέταρτη τροπολογία αναφέρονται τα εξής:

«1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.

2. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.

3. Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και τη διασπορά των άλλων (εθνικών) κοινοτήτων καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.

4. Επ’ αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Με τις τροποποιήσεις αυτές, απαλείφεται από το Σύνταγμα της χώρας το άρθρο 49, το οποίο σήμερα αναφέρει ότι «η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες».

Για την έγκριση των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές). Η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή επί των τελικών τροπολογιών αναμένεται να διεξαχθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου 2019.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς είχε προειδοποιήσει την γειτονική χώρα ότι «η Ελλάδα θα μείνει προσηλωμένη στην συμφωνία των Πρεσπών μόνον εφόσον η ΠΓΔΜ σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα των συμφωνηθέντων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.