ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «H Toυρκία διαμορφώνει “κατεστημένες” καταστάσεις στο Αιγαίο -Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν οι ΕΔ»

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «H Toυρκία διαμορφώνει “κατεστημένες” καταστάσεις στο Αιγαίο -Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν οι ΕΔ»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης σε δηλώσεις του τόνισε πως η Τουρκία δημιουργεί “κατεστημένες καταστάσεις” με τις ενέργειες της στο Αιγαίο.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται:

“Η Ελλάδα κάνει τιτάνιες προσπάθειες να κρατήσει τις ισορροπήσεις στην περιοχή και να μην ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Ανησυχούμε για την πρόκληση ενός ατυχήματος το οποίο θα έχει ανεξέλεγκτες εξελίξεις, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μια κλιμάκωση” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολάκης.

Γίνεται προσπάθεια με την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία να βρούμε τρόπους μέσω των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να πέσει η ένταση.

Εκτιμώ ότι τα ΜΟΕ θα πάνε καλά, οι προθέσεις και των δύο πλευρών είναι προς αυτή την κατεύθυνση αλλά αυτό θα φανεί”

Σε ερώτηση για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρωθυπουργό, σημείωσε:

“Ενώ προσπαθούμε να πέσει η ένταση αυτές οι ενέργειες δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση…

Η ενέργεια αυτή είχε έναν συμβολισμό και ήταν μια “χοντρή πατάτα”, προσπάθησαν οι Τούρκοι να το ανασκευάσουν λέγοντας ότι δεν έκαναν παραβίαση, ότι αυτοί ήταν εκεί και αυτό είναι ένα άλλο κακό μήνυμα, να δημιουργούν ένα κατεστημένο με τις ενέργειές τους”.

Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι είπε στους Τούρκους ότι «δεν μπορούν κάθε τόσο να πετούν “ρουκέτες” κι από την άλλη μεριά να λένε πως πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε την ένταση. Θα πρέπει να σοβαρευτούν».

Παράλληλα υπογράμμισε:

«Η ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές, δείχνουν πόσο ισχυρές και σοβαρές είναι. Το δύσκολο δεν είναι να κάνεις ένα πόλεμο, αλλά να μην κάνεις πόλεμο». Ακόμη, δεν συνέδεσε την τουρκική στάση με τις επικείμενες εκλογές, αλλά με την γενικότερη τουρκική στάση, ενώ τόνισε την ανάγκη του να είμαστε προσεκτικοί στην διαχείριση αυτών των προβλημάτων.

«Αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις»

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να χρησιμοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις για να λειτουργούν αποτρεπτικά και να διατηρούν την ειρήνη στην περιοχή.

«Αλλά αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν. Το έχουμε δηλώσει πολλές φορές. Η επίκληση ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη και δεν προστατεύεται, είναι ανοησίες και επικίνδυνες δηλώσεις. Είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και άδικη προς τις ένοπλες δυνάμεις.

Η Ελλάδα είναι από τις καλύτερα φυλασσόμενες χώρες», υπογράμμισε και επισήμανε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι από τις ισχυρότερες της Ευρώπης και «ο χώρος που υπερασπίζονται, αν και δύσκολος, τον γνωρίζουν πολύ καλά και είναι καλά στημένες και σχεδιασμένες. Ενώ οι συνεργασίες μας στην περιοχή μας δίνουν επιπρόσθετη ισχύ. Ενώ και η παρουσία των ΗΠΑ – που έχουν αυξήσει την παρουσία τους στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα – είναι και μια άλλη ενότητα εγγύησης».

Αναφερόμενος στις επαφές με την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή, είπε πως παρουσίασε την εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα και πως έχουν διαμορφωθεί οι σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που τις χαρακτήρισε «πολύ καλές και αποδοτικές», ενώ είπε πως οι τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικές, έχουν αποδώσει και έχουν προστιθέμενη αξία για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».

«Τα σχήματα Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος, με την επισφράγιση και την υποστήριξη των ΗΠΑ, είναι πιθανόν το αντιστάθμισμα στις όποιες παράξενες και αβάσιμες ενέργειες και επιδιώξεις που η Τουρκία έχει στο χώρο», δήλωσε ακόμη.

Συναντήσεις ΥΕθΑ Ε.Αποστολάκη με Ομογενειακές Οργανώσεις στις ΗΠΑ – Ομιλία στο “American Jewish Committee”

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, συναντήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Ο Υπουργός υπογράμμισε το ρόλο της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ η οποία αποτελεί γέφυρα φιλίας και επικοινωνίας με τον αμερικανικό λαό ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον σημαντικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει στην προβολή των εθνικών θέσεων.

Ο κ. Αποστολάκης συμμετείχε επίσης ως κεντρικός προσκεκλημένος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που διοργάνωσε η οργάνωση “American Jewish Committee”.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στις τοποθετήσεις του:

– Επισήμανε τις διαχρονικά άριστες σχέσεις της Ελλάδας με ΗΠΑ και Ισραήλ, οι οποίες και πιστοποιούνται τόσο από τον υφιστάμενο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ όσο και από την συνεχώς βελτιούμενη αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ.

– Εξέφρασε την επιθυμία της Ελλάδας για περαιτέρω επέκταση και ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Ανέλυσε το σύνθετο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την ανάπτυξη διεθνών αμυντικών συνεργασιών για την αποτελεσματική ενίσχυση της σταθερότητας.

– Υπογράμμισε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ καθώς και την παράλληλη υλοποίηση από ελληνικής πλευράς ευρέος πλέγματος δράσεων αμυντικής διπλωματίας.

– Τόνισε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αντιμετωπίζεται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του κατά την οποία συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η από κοινού δράση για τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– Αναφέρθηκε τέλος στην τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία και πιστοποιεί τη βούληση για την διασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.