ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου»

ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης: «Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου»

Σημαντικές συναντήσεις είχε στην Κύπρο ο ΥΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης μεσούσης της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στο πλαίσιο παρουσίας του στην Κύπρο για το 5ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου, έγινε δεκτός από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίον συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ειδική μνεία έγινε στις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον ομόλογό του κ. Σάββα Αγγελίδη. Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν εκ νέου στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Επίσης, συζήτησαν θέματα που αφορούν στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο της περαιτέρω αναβάθμισης της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών. Ειδική αναφορά έγινε στις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο. Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας σε συνδυασμό με τα εν λόγω τριμερή σχήματα συνεργασίας, αναπτύσσουν ιδιαίτερη δυναμική, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή κοινού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί προήδρευσαν των εργασιών του 5ουΔιακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας, όπου δρομολογήθηκαν ενέργειες περαιτέρω βελτίωσης της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας-Κύπρου και της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Ακολουθούν οι δηλώσεις στους δημοσιογράφους του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη.

Οι δηλώσεις Αποστολάκη

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην αδελφή Κύπρο, για το 5ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον φίλο μου Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη και διαπιστώσαμε από κοινού ότι μέσω των συναντήσεών μας σε αυτό το πλαίσιο, ο συντονισμός και η συνέργεια μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου αναβαθμίζονται διαρκώς.

Έχουμε ολοκληρώσει σημαντικό αριθμό κοινών δράσεων, ενώ έχουμε δρομολογήσει προς υλοποίηση αποφάσεις οι οποίες προάγουν αυτή τη στρατηγική συνεργασία και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά μας.

Βέβαια είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα τώρα, σε μια χρονική στιγμή που επισκιάζεται από ακόμα μία προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. Την πρόσφατη απόφασή της να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Επικροτούμε, όμως, την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου και παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους για τις επόμενες ενέργειες.

Σε μια ασταθή και ταραγμένη γειτονιά, η Κύπρος και η Ελλάδα παραμένουν στο επίκεντρο των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε μέσα από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε την επιτευχθείσα δυναμική της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.