Ζητούν πίσω τα χρήματα από 10.000 απόστρατους

Ζητούν πίσω τα χρήματα από 10.000 απόστρατους

Η εκκαθάριση των πληρωμών έδειξε λάθος πληρωμές σε περίπου 10.000 δικαιούχους, ενώ ελέγχονται άλλες 10.000 για να διαπιστωθεί αν πήραν περισσότερα ή λιγότερα από αυτά που δικαιούνται με τις εφάπαξ αναπροσαρμογές συντάξεων του Νόμου 4575/2018 σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Τα λάθη έγιναν από εσφαλμένους υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών και όχι από δόλο των συνταξιούχων.

Σημαντικό ρόλο στις λάθος πληρωμές έπαιξε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε να πληρωθούν τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων μέσα σε διάστημα λίγων ημερών (σχεδόν μίας εβδομάδας από την ψήφιση του νόμου και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα), χωρίς να προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΗΔΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΓΛΚ και Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) να διασταυρώσουν με ακρίβεια τα στοιχεία και τις μεταβολές των συνταξιούχων που δικαιούνταν επιστροφές από τον Αύγουστο του 2012 και μετά.

Μετά τον δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε τότε, ακολούθησε συνολικός έλεγχος σε όλες τις πληρωμές και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η εκκαθάριση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έδειξε ότι στους περίπου 130.000 δικαιούχους που δόθηκαν αναδρομικά συντάξεων από τα ειδικά μισθολόγια, σωστές πληρωμές έγιναν σε περίπου 110.000, ενώ για 20.000 περιπτώσεις υπάρχουν λάθη με περισσότερα και λιγότερα αναδρομικά.

Για την πλειονότητα των δικαιούχων, που είναι περίπου 120.000 απόστρατοι και χήρες αποστράτων, σωστές πληρωμές έγιναν σε περίπου 110.000 δικαιούχους, ενώ για περίπου 10.000 περιπτώσεις από την τελική εκκαθάριση προέκυψαν πολλά λάθη.

Χιλιάδες συνταξιούχοι, κυρίως απόστρατοι, έχουν υποβάλει και υποβάλλουν στο Γενικό Λογιστήριο αιτήσεις ζητώντας τον επανυπολογισμό των αναδρομικών που έλαβαν επειδή πήραν πολύ λιγότερα απ’ όσα περίμεναν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το γεγονός άλλωστε ότι δόθηκαν λάθος αναδρομικά αποδεικνύεται και από τη μη έκδοση των αποφάσεων για τον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων που θα έπρεπε να έχουν δοθεί στους 130.000 συνταξιούχους, όπως συνέβη και στο παρελθόν όταν είχαν πάρει την επιστροφή του 50% από τις μειώσεις του 2012.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.