ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι πολίτες στην δημόσια διαβούλευση του ν/σ του ΥΠΕΘΑ υιοθετούν τις προτάσεις του pronews.gr για την Άμυνα της χώρας

Οι πολίτες στην δημόσια διαβούλευση του ν/σ του ΥΠΕΘΑ υιοθετούν τις προτάσεις του pronews.gr για την Άμυνα της χώρας

Χθες είχαμε την ελληνική πρωτοτυπία να τίθενται προς δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ το οποίο αφορά συντήρηση και ανταλλακτικά βασικών οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων!

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα σχόλια των πολιτών στην δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ.

Οι πολίτες συμφωνούν σχεδόν απόλυτα με τις απόψεις του pronews.gr για την επιτακτική ανάγκη κατακόρυφης αύξησης των αμυντικών δαπανών με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος αλλά και με την αποδοχή της πρότασης της Ταϊβάν η οποία πουλάει εντός του 2020, 48 μονοθέσια «-5EI» και τα 12 διθέσια «-5EI» δηλαδή συνολικά 60 αεροσκάφη προς πώληση με κόστος περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ ανά αεροσκάφος και μαζί με τα αεροσκάφη περιλαμβάνεται επαρκές απόθεμα ανταλλακτικών και βλημάτων MICA EM και IR.

Μια μοναδική ευκαιρία που θα αποδώσει στην ΠΑ μεγάλη διαθεσιμότητα μέχρι να επιλεχθεί το νέο της μαχητικό ενώ θα δώσει την ευκαιρία να «ξεφορτωθούν» μαχητικά τα οποία δεν πληρούν τις σύγχρονες επιχειρησιακές προδιαγραφές πλέον.

Με νομοσχέδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση (!) τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 (που έχει ήδη υπογραφεί), την υποστήριξη των MIRAGE-2000/-5 (που δεν πετάνε περισσότερα από 5 αεροσκάφη σε σύνολο 40 και έπρεπε να είχε υπογραφεί πριν από δέκα χρόνια) και της σύμβασης αναβάθμισης των F-16!

H δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 29 Νοεμβρίου με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας» σε εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

‘Όμως η κοινοτική οδηγία δεν αφορά προϊόντα και συγκεκριμένα ανταλλακτικά από μοναδικές πηγές προμήθειας («Sole-Source»), όπως είναι τα ανταλλακτικά όλων των προαναφερόμενων συστημάτων, αλλά προμήθειες για συστήματα ή για υποστήριξη συστημάτων που οι πηγές προμήθειας είναι τουλάχιστον δύο!

Δηλαδή έχουμε δημόσια διαβούλευση για αντικείμενα στα οποία υπάρχουν μοναδικές πηγές! Π.χ. τα ανταλλακτικά των Mirage 2000 παράγονται μονάχα από την Dassault, την Thales και την Safran!

Αλλά το μεγαλύτερο… ανέκδοτο του συγκεκριμένου νόμου είναι η προκήρυξη δημόσιας διαβούλευσης για τα F-16, των οποίων έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα! Τι ακριβώς θα διαβουλευθεί δημόσια; Τα αντισταθμιστικά; Δια νόμου έχουν καταργηθεί. Την βιομηχανική συμπαραγωγή; Αστεία λέμε;

Το μοναδικό «όφελος» από την όλη διαδικασία είναι η περαιτέρω καθυστέρηση.

Βέβαια αυτά τα κόλπα είχαν γίνει και στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα Τor-M1 και ΟSΑ ΑΚ-ΑΚΜ με «δημόσιες διαβουλεύσεις» όπου εμφανίστηκαν προμηθευτές από την ανατολική Ευρώπη με αποτέλεσμα τα συστήματα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ή να υπολειτουργούν για πολλά χρόνια.

Ακολουθούν ενδεικτικά σχόλια πολιτών στην δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ.

«Οι Προϋπολογισμοι αμύνης αναφορικά με τους εξοπλισμούς πρέπει να αυξηθούν δραματικά αν δε θέλουμε να συρθούμε σε ετεροβαρείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και πιθανή απώλεια εδαφών και κυριαρχίας.

Κόψτε από επιδόματα και αύξηση συντάξεων και δώστε στην ασφάλεια της πατρίδας.

Πιο ξεκάθαρες απειλές από την Τουρκία δεν υπάρχουν) Τι ακριβώς θα εγκρίνει η ΒτΕ ως προς το άρθρο 2;
2)Αγορά και αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν τα Mirage 2000-5. Ο αριθμός των SCALP είναι απελπιστικά μικρός
3)Μήπως είναι σκόπιμο να εξετασθεί η αγορά Mirage από την Taiwan ή ήμερος αυτών και του εξοπλισμού τους;

Επιβάλλεται είτε ο εκσυγχρονισμός των Mirage στο επίπεδο Mk3 είτε σταδιακά η αντικατάστασή τους από Rafale.
Είναι κρίσιμο να θυμόμαστε:
1. Ότι το βράδυ των Ιμίων μόνο τα Mirage μπορούσαν να πετάξουν.
2. Πρόκειται για οπλικό σύστημα που δεν έχει η Τουρκία και φορέα στρατηγικών βλημάτων SCALP.Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί η απόκτηση μερικών εκ των προς πώληση Mirage της Ταιβάν.»

«Καλησπέρα κύριε Υπουργέ…Αληθεύει ότι μας έκανε επίσημη πρόταση η Αεροπορία της Ταϊβάν ότι διαθέτει προς πώληση εντός του 2020, 48 μονοθέσια «-5EI» και τα 12 διθέσια «-5EI» δηλαδή συνολικά 60 αεροσκάφη προς πώληση με κόστος περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ ανά αεροσκάφος και μαζί με τα αεροσκάφη περιλαμβάνεται επαρκές απόθεμα ανταλλακτικών και βλημάτων MICA EM και IR.Δεν ξέρω αλλά νομίζω ότι με αυτά τα λεφτά κερδίζουμε χρόνο και επίσης διαθεσιμότητες που θα καλύψουν και τα κενά των υπό αναβάθμιση F-16…Καλή συνέχεια με δύναμη και πάντα με Υγεία…»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα Mirage2000-5 Mk2 και MIRAGE2000/EGM/BGM να αναβαθμιστούν άμεσα σε 2000-5 Mk3.Τα υπόλοιπα μοντέλα Mirage πρέπει να αποσυρθούν άμεσα και να αντικατασταθούν από μεταχειρισμένα ή καινούρια RAFALE ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες στο αιγαίο.Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα να πάνε για αυτό το πρόγραμμα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.