Ξεκίνησε η διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος»: Με την συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας και ΗΠΑ (φωτό)

Ξεκίνησε η διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος»: Με την συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας και ΗΠΑ (φωτό)

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής η τριμερής διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» σε Μαγνησία, Σκύρο και Αϊ-Στράτη, με την συμμετοχή Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας.

Σκοπός της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος-2020» είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας έχουν «σφραγίσει» την περιοχή μεταξύ Μαγνησίας, Σκύρου και Άη Στράτη.

Η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» διεξάγονταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο με τη συμμετοχή επίλεκτων δυνάμεων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Φέτος όμως, είναι η πρώτη φορά που χερσαίες δυνάμεις από τις τρεις χώρες εκπαιδεύονται μαζί σε ελληνικό έδαφος και κυρίως η πρώτη φορά που η Γαλλία πέρα από αεροναυτικές δυνάμεις στέλνει και επίλεκτους πεζοναύτες για κοινά γυμνάσια, με έναν από τους πιο ισχυρούς σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Οι πεζοναύτες από τα τρία κράτη έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στην περιοχή της Μαγνησίας και συγκεκριμένα στο πεδίο βολής στα Γλαφυρά.

Σύμφωνα με το σχέδιο των Στρατηγών, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων καταδρομικές επιχειρήσεις κρούσης με πολλών ειδών οπλισμό, αερομεταφορά από ελικόπτερα ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, αποβατική ενέργεια με λέμβους, πορεία δεκάδων χιλιομέτρων και εξουδετέρωση στόχων.

Το σενάριο της τελικής ενέργειας στο νησί της Σκύρου όπως έχει σχεδιαστεί από Έλληνες, Γάλλους και Αμερικανούς Επιτελείς προβλέπει ανακατάληψη περιοχής του νησιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο εχθρικών δυνάμεων.

Το πανίσχυρο γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude καθώς και τα αποβατικά σκάφη που μεταφέρει αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο τελευταίο στάδιο της άσκησης.

Μαζί με τα ελληνικά αρματαγωγά, τα μεταφορικά ελικόπτερα Chinook και Huey και φυσικά τα επιθετικά Apache, αναμένεται να συγκροτήσουν μια ισχυρή δύναμη κρούσης στην ανακατάληψη νησιού, όπως προβλέπει το σενάριο.

Τις χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις συνδράμουν Ελληνικά μαχητικά από τις κοντινές Πολεμικές Μοίρες σε Αγχίαλο και Λάρισα.

Η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» που ξεκίνησε από τις 27 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, επικεντρώνεται στη συνεκπαίδευση σε βολές, σε πεδία επιχειρήσεων, άλματα αλεξιπτωτιστών κι αμφίβιες αποστολές.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται την Παρασκευή στην Σκύρο, ενώ θα ακολουθήσει και νέα άσκηση εντός δεκαημέρου το «Χρυσόμαλλο Δέρας 2020» με τη συμμετοχή στρατευμάτων από έξι χώρες.

Πρόκειται για άσκηση του στρατού Ξηράς ΤΑΜΣ, στην οποία θα μετάσχουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και των Σκοπίων.

Η άσκηση εξ ολοκλήρου θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο βολής τους Ασκού Προφήτη (Βόλβη) από τις 10 έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.