ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Για μετά τις γιορτές η σύμβαση για τα Rafale – Πρώτα πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Για μετά τις γιορτές η σύμβαση για τα Rafale – Πρώτα πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλισμών της Συμβάσεων της Βουλής κατά την οποία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσαν τους βουλευτές για τα βασικά σημεία της σύμβασης προμήθειας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale για τα οποία η σύμβαση βέβαια πηγαίνει για τον Ιανουάριο του 2021 από την αρχική ημερομηνία που ήταν η 23η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι το τελικό κείμενο θα κατατεθεί στην Βουλή για κύρωση μετά τις εορτές, αφού πρώτα υπογραφεί η σύμβαση από τον κ. Παναγιωτόπουλο και από την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί και περάσει απο το Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί κατεπείγουσα νομοθετική διαδικασία.

Πάντως, από κατά την ενημέρωση διαφάνηκε ευρύτερη συναίνεση για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών καθώς εκτός της ΝΔ υπέρ της σύμβασης – αλλά με αστερίσκους – εκφράστηκαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής μετείχαν και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιπτέραρχος ε.α. Θεόδωρος Λάγιος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης: «Ήρθαμε σήμερα στη Βουλή να ενημερώσουμε τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων σχετικά με την αναγκαιότητα – σκοπιμότητα υλοποίησης των νέων προγραμμάτων απόκτησης έξι (6) καινούριων και δώδεκα (12) μεταχειρισμένων μαχητικών Α/Φ τύπου “RAFALE”, των όπλων τους αλλά και των συμβάσεων εν συνεχεία υποστήριξής τους.

Σε συνέχεια της ομιλίας που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, αλλά κι εγώ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφιση του τακτικού κρατικού Προϋπολογισμού του 2021, κάναμε ένα ακόμα βήμα προς τη δρομολόγηση με όλα τα θεσμικά μέσα των διαδικασιών προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα αποτελέσουν τη στρατηγική επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας για τη διατήρηση συνθηκών υπεροχής στους αιθέρες.

Σκοπός μας μέσω της προμήθειας των “RAFALE”, καθώς και των συναφών δράσεων που δρομολογούνται, είναι η αναβάθμιση του εθνικού συντελεστή στο συσχετισμό ισχύος και η μέγιστη δυνατή αποτρεπτική ικανότητα.

Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις και στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε σε κάθε πτυχή θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων και υλοποίησης Εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το επιβάλλουν οι συγκυρίες να τα ολοκληρώσουμε.

Ειδικά για τα “RAFALE”, μετά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλισμών δρομολογείται πλέον η προμήθεια των νέων μαχητικών που θα προσδώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του γραφείου τύπου δήλωσε ότι είναι επί της αρχής θετικός για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών.

Θετική γνώμη εξέφρασε και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου θέτοντας ωστόσο ορισμένους προβληματισμούς για επιμέρους ζητήματα της συμφωνίας που χρήζουν περισσότερων διευκρινίσεων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε πως η ανάγκη περεταίρω ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας ικανοποιείται από την υπό συζήτηση σύμβαση ενώ κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προωθήσει επιμέρους συμφωνίες για την στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης εξέφρασε την αρνητική γνώμη του κόμματός του το οποίο άλλωστε καταψήφισε και τον προϋπολογισμό του υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Η θέση του ΚΚΕ στο υπό συζήτηση θέμα είναι ότι όσο αναγκαία κι αν είναι η ενίσχυση των ελληνικών ΕΔ με σύγχρονα αεροσκάφη, αυτή θα πάει στράφι απ’ τη στιγμή που αυτή σε σημαντικό βαθμό εντάσσεται στην υπηρέτηση των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά.

Επιφυλάξεις εξέφρασε το ΜεΡΑ25.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: «Σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να μην δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, που κινείται χωρίς καμία στρατηγική και σοβαρότητα σε σχέση με τις αναγκαίες αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Η κυβέρνηση δικαίωσε πλήρως τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Πώς να σας εμπιστευτούμε και να υπερψηφίσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες; Δεν τις καταψηφίζουμε, αλλά δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα και χωρίς στρατηγική».

Εντελώς αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να εισαγάγει ως νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο τις συμβάσεις απευθείας αναθέσεων προς ιδιωτικές εταιρείες και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όχι όμως τις επόμενες μέρες αλλά μετά τις γιορτές!

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι επί της αρχής θετικός στην αγορά των Rafale, δεδομένης και της σχετικής εισήγησης από την στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Ωστόσο:

1. Ζητάμε διευκρινίσεις για τις συμβάσεις, καθώς τίθεται σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι ελλιπέστατες. Απαιτείται πλήρης ενημέρωση για κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί. Επιφυλαχθήκαμε στην Επιτροπή, τονίζοντας ότι η τελική μας θέση θα καθοριστεί μετά την κατάθεση των συμβάσεων από την Κυβέρνηση.

2. Ζητάμε να γίνει σαφές ποια είναι η στρατηγική για την αγορά και αξιοποίηση φρεγατών, που έχει προτεραιότητα, δεδομένου ότι υπήρξαν μείζονες και πολύμηνες παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα τον τελευταίο χρόνο από την Τουρκία.

3. Ζητάμε να έχουμε σαφή ενημέρωση για την προοπτική αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, (ενδεχομένως και με τις ΗΠΑ) όπως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει προαναγγείλει. Η έλλειψη μια τέτοιας συμφωνίας τους τελευταίους μήνες ήταν εμφανής σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται τελείως αλλοπρόσαλλα, χωρίς πυξίδα, χωρίς αυτοκριτική και με αντιφατικές δηλώσεις στην αμυντική και εξωτερική πολιτική, παρά την πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας της τελευταίας 25ετίας και τη δεινή ήττα για τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.