Χαμένοι στη μετάφραση – ΥΕΘΑ για τα «σαράντα» νέα μαχητικά: «Θέλουμε να τα πάρουμε αλλά εννοούσα 22 ακόμα κι όχι 40»

Χαμένοι στη μετάφραση – ΥΕΘΑ για τα «σαράντα» νέα μαχητικά: «Θέλουμε να τα πάρουμε αλλά εννοούσα 22 ακόμα κι όχι 40»

Ερμηνεία από ειδικούς στην ελληνική γλώσσα και γραμματεία χρήζουν οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, αναφορικά με την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών για την ΠΑ.

Εχθές ο υπουργός μιλώντας στην Βουλή για το ν/σ για τα Rafale είχε κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «40 αεροσκάφη που θα πρέπει να αποκτηθούν μέχρι το έτος 2025», όπως είχε πει αυτολεξεί.

Η φράση αυτή ήταν λίγο έως πολύ σαφής: Έκανε λόγο για 40 νέα μαχητικά και απόκτηση (όχι παραγγελία) μέχρι το 2025, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σήμερα μιλώντας πάλι στη Βουλή για το ίδιο νομοσχέδιο επιχείρησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι παρανοήθηκαν οι δηλώσεις του.

«Δεν είπα ακριβώς αυτό εχθές», είπε ο ΥΕΘΑ για να συνεχίσει:

«Είπα ότι στα πλαίσια τόσο της ισχύουσας όσο και της υπό έγκριση δομής δυνάμεων, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η πρόσθεση 40 καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών, για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτής της προβλεπόμενης πρόσθεσης εντάσσεται και αυτή η προμήθεια των 18 Rafale. Δεν έχουμε συμφωνήσει, όμως, με καμία χώρα, με καμία εταιρεία, να αποκτήσουμε 40 καινούργια μαχητικά αεροσκάφη».

Από τις νέες δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι τα 18 Rafale είναι μέσα σε αυτά τα 40 νέα μαχητικά, οπότε μιλάμε για 22 νέα μαχητικά που θα πρέπει να έχουν αποκτηθεί μέχρι το 2025, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του.

Στην επόμενη φράση του όμως μπερδεύει ξανά τα πράγματα λέγοντας πως δεν έχει η κυβέρνηση συμφωνήσει με καμία χώρα ακόμη ή εταιρεία για την προμήθεια 40 νέων μαχητικών.

Μήπως ήθελε πει «δεν έχει συμφωνήσει στην προμήθεια 22 ακόμη νέων μαχητικών»;

Εφόσον τα Rafale συμπεριλαμβάνονται στα 40 μαχητικά τόσα είναι που απομένουν. Πως είπε ξανά για 40 νέα μαχητικά για τα οποία δεν έχει συμφωνήσει ακόμη;

Και εν πάση περιπτώσει η προμήθεια των νέων μαχητικών, όσα και αν τελικά είναι αυτά, είναι απλά μια “ευχή” ή αποτελεί κυβερνητική γραμμή προς υλοποίηση;

Ο ΥΕΘΑ μίλησε όμως και για το ΠΝ λέγοντας πως κάνει αυτή την αποσαφήνιση για να μην υπάρχουν «παράπονα από το Πολεμικό Ναυτικό. Διότι οι μεγάλες αποφάσεις μέχρι τώρα αφορούν ως επί το πλείστον την Πολεμική Αεροπορία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι μεγάλες αποφάσεις, όμως, που θα κληθούμε να λάβουμε μέσα στο τρέχον έτος, θα αφορούν τη βασική προμήθεια των τεσσάρων κυρίων μονάδων επιφανείας ομάδων κρούσης των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ασφαλώς και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων MEKO. Φυσικά έπεται συνέχεια, αφού ανάγκες υπάρχουν και στο Πολεμικό Ναυτικό και άλλες στην Πολεμική Αεροπορία, ασφαλώς και στο Στρατό Ξηράς και εντάσσονται, όπως σας είπα, στον ευρύτερο σχεδιασμό μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.