Ν.Παναγιωτόπουλος: «Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας και Κύπρου»

Ν.Παναγιωτόπουλος: «Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας και Κύπρου»

Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Άμυνας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, έστειλε ηχηρό «μήνυμα» προς την Άγκυρα.

Ο κος Παναγιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά καταδικάζουμε και την υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι τρεις υπουργοί συζήτησαν για τις σοβαρές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση και αποφασιστικότητα για την ενίσχυση και εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των τριών χωρών με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του ΥΕΘΑ:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να ευρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία, μαζί με τους εκλεκτούς, φίλους και συναδέλφους μου, Υπουργούς Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκη, για την τριμερή μας συνάντηση.

Οι ισχυροί δεσμοί των τριών χωρών μας εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, αποτελεί δε, κοινό μας όραμα και επιδίωξη η δημιουργία περιβάλλοντος και συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι κοινός μας στόχος η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής. Σήμερα, όμως, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και την πρόοδο της συνεργασίας μας στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα.

Επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των χωρών μας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα μέσα από κοινές ευκαιρίες εκπαίδευσης, αλλά και μέσω διακλαδικών ασκήσεων με αμοιβαίο όφελος.

Με τους εκλεκτούς συναδέλφους υπουργούς, συζητήσαμε για τις σοβαρές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίσαμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα για την ενίσχυση και εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μας με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.

Για μια ακόμη φορά καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά καταδικαζουμε και την υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμφωνήσαμε, επίσης, να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω την, θεσμοποιημένη, πλέον, τριμερή συνεργασία μας, αποστέλλοντας έτσι, ισχυρά και σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, καθώς επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων χωρών με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για ένα ειρηνικό μέλλον στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την ευημερία των λαών μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αγαπητό φίλο κ. Χαράλαμπο Πετρίδη για τη θερμή υποδοχή όπως πάντα και την εγκάρδια φιλοξενία και να τονίσω ότι προσβλέπουμε στην επόμενη Τριμερή μας Συνάντηση το 2022, στην Αίγυπτο, η οποία θα αποτελέσει ένα νέο ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.