ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ν.Παναγιωτόπουλος για τις αποθήκες Δερβενοχωρίων και τις εκρηκτικές ύλες

Ν.Παναγιωτόπουλος για τις αποθήκες Δερβενοχωρίων και τις εκρηκτικές ύλες

Ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης με θέμα: «’Αμεση ανάγκη τήρησης των νόμιμων προδιαγραφών αποθήκευσης εκρηκτικών υλών σε όλη την χώρα».

Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε για τις αποθήκες Δερβενοχωρίων και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η Οδηγία SEVESO, που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 172058/2016 (Β’ 354), στο άρθρο 2 με τίτλο «Πεδίο Εφαρμογής» αναφέρει ρητά ότι η Οδηγία δεν εφαρμόζεται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μονάδες ή αποθήκες.

Ειδικότερα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η εταιρεία ΕΑΣ ΑΒΕΕ ήδη από 6 Νοεμβρίου 2020, έχει συντάξει και καταθέσει στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ), με το οποίο διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία της εγκατάστασης (αποθήκες Δερβενοχωρίων).

Παράλληλα, με την από 11 Νοεμβρίου 2020 απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΣ ΑΒΕΕ, συγκροτήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς μηχανικούς της εταιρείας, για το χαρακτηρισμό των αποθεμάτων υλικών που βρίσκονται στις αποθήκες Δερβενοχωρίων με σκοπό, αφενός τον έλεγχο και χαρακτηρισμό των αποθηκευμένων υλικών με κριτήριο το βαθμό επικινδυνότητάς τους, και αφετέρου την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλούς αποθήκευσης αυτών.

Οι προτάσεις και οι δράσεις

Την 23η Νοεμβρίου 2020, η ανωτέρω επιτροπή κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις – δράσεις σχετικά με τις αποθηκευμένες πυρίτιδες, χημικές ουσίες και λοιπά εκρηκτικά, οι οποίες αφορούν στη μείωση των εν λόγω αποθεμάτων με δόκιμες διεργασίες και διαδικασίες (καταστροφή, διάθεση, παραγωγική αξιοποίηση, πώληση κ.λπ.).

Όσον αφορά στην εγκατάσταση αποθηκών Δερβενοχωρίων της ΕΑΣ ΑΒΕΕ, αυτή δεν υπόκειται στην εφαρμογή της εν λόγω Οδηγίας, καθώς έχει κατασκευασθεί στο παρελθόν από τις Ένοπλες Δυνάμεις με σκοπό την αποθήκευση πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών και έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στην εταιρεία, κατέληξε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ερώτηση υπόγραψαν οι βουλευτές: Γιώτα Πούλου, Σωκράτης Φάμελλος, Χρήστος Σπίρτζης, Θεόδωρος Δρίτσας, Ελευθέριος Αβραμάκης, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Τρύφων Αλεξιάδης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Χρήστος Γιαννούλης, Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, Νικόλαος Ηγουμενίδης, Ευφροσύνη Καρασαρλίδου, Ειρήνη Κασιμάτη, Χαρούλα Καφαντάρη, Κυριακή Μάλαμα, Χαράλαμπος Μαμουλάκης, Κωνσταντίνος Μάρκου, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Παύλος Πολάκης, Ιωάννης Ραγκούσης, Παναγιώτης Σκουρλέτης, Παναγιώτης Σκουρολιάκος, Ελισσάβετ Σκούφα, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Νικόλαος Φίλης, Θεανώ Φωτίου, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης και Ραλλία Χρηστίδου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.